Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel fästingmedel farligt för katten

GÄVLE Se upp med vad du ger din katt för fästingmedel i sommar. Fel medicinering kan vara livshotande för katten.

Flera katter i landet har fått i sig fel medicin i sommar. Framför allt är det ett receptfritt fästingmedel för hundar, Exspot, som många djurägare trott att de kan använda också på katter. I många fall har katterna fått så svåra kramper att de inte överlevt.

Sandvikens hund- och kattpraktik fick i sommar besök av en kattägare som medicinerat sin katt med just Exspot. Djur ägaren hade inte läst varningstexten på flaskan och trott sig kunna använda samma medel på katten som på sina hundar. Men katten reagerade i stället med kramper och kräkningar.
- Just denna katt klarade sig ändå till slut, säger Erika Marklund, djursjukvårdare på Sandvikens hund- och kattpraktik, men det är det inte många katter som gör.
Den katt som fått fel läkemedel och reagerar på det visar symptomen inom ett dygn. Katten kan då få kramper, vingla,darra och få förstorade pupiller. Då gäller det att direkt tvätta kattens nacke, där medlet applicerats, med milt diskmedel och vatten.

Alla katter reagerar inte på fästingmedlet, men de som gör det blir väldigt sjuka, enligt Lena Malmgren, veterinär på Animal Health, det företag som producerar fästingmedlet. I en del fall har man inte lyckats stilla kattens kramper, utan blivit tvungen att avliva den för att den ska slippa lida.
- Det är naturligtvis väldigt tragiskt, säger Lena Malmgren, men medlet har en tydlig varningstext och bild med en överkryssad katt på för att man inte ska använda det fel.
Katter är överhuvudtaget väldigt känsliga för läkemedel. Kattägare tror ibland att de kan bota sin haltande eller sjuka katt med en vanlig huvudvärkstablett. Men en katt som fått i sig en alvedon har praktiskt taget ingen chans att överleva.