Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felaktigt utvisad till Irak hoppas på hjälp från UD

Två år efter att gränspolisen i Gävle utvisade honom till fel land sitter 54-årige Abbas fortfarande fängslad på en polisstation i Bagdad.

– Sverige gjorde fel, så jag hoppas att han får komma tillbaka och få en ny chans, säger hans syster Sharifeh Ofoghi.

Gränspolisen i Gävle, som skötte utvisningen, skickade Abbas till Irak, trots att det tydligt stod i Migrationsverkets beslut att han skulle utvisas till Iran. Polisen har fått hård kritik av JO för hur utvisningen genomfördes.

För Abbas blev misstaget katastrofalt. Han greps direkt på flygplatsen och fördes till polisstationen, anklagad för att falskeligen ha utgett sig för att vara irakisk medborgare, och har suttit fängslad sedan dess.

Efter att JO slog fast att polisen gjort fel har justitiedepartementet engagerat sig i fallet.

– Det är en oerhört beklaglig situation som mannen har hamnat i genom det fel som begicks, och därför gör vi vad vi kan för att försöka få hem honom. Men samtidigt är han i händerna på de irakiska myndigheterna, säger juristen John Billow.

– Vi arbetar på två spår. Dels vill vi underlätta hans situation och där har vi kommit så långt att ambassaden har fått träffa honom. De ska också kunna ge honom medicin och tillgång till bättre läkarvård. Dels försöker vi skynda på den rättsliga processen i Irak, säger han.

Mannens advokat Emma Persson tycker att det tar för lång tid.

– Jag har legat på Justitiedepartementet hela tiden om att de måste agera i det här fallet. Efter att JO slog fast att gränspolisen hade begått ett allvarligt fel blev det lättare, och nu säger man att han får hjälp från ambassaden. Han har också fått en advokat i Bagdad, via UNHCR,

– Jag hoppas att Sverige verkar för att han ska släppas så snart som möjligt, och att han får resa tillbaka till Sverige och kan söka asyl här igen, säger Emma Persson.

Hon har själv inte pratat med Abbas under de två år han suttit fängslad men fått rapporter från hans syster, och från en vän som besökt honom i fängelset.

– Det är hemska förhållanden. Han sitter i en cell med 80 andra fångar, maten är dålig och han mår inte bra, säger hon.

Hans syster Sharifeh Ofoghi, som bor i Stockholm, hoppas att Abbas snart ska släppas.

– Han bodde i Sverige i åtta år, och det var inte han som gjorde fel när han skickades iväg. Det var Sverige som gjorde fel, säger hon.