Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem läkare på kort tid

GÄVLE Tvååriga Dominika Rogan är ytterligare ett exempel på hur stängningen av Andersbergs hälsocentral drabbar invånarna i området.
Hon har varit sjuk med förkylning och öronvärk i två månader.

Annons
Hittills har hon träffat fem olika läkare på flera olika hälsocentraler.
Problemen vid Andersbergs hälsocentral kommer att fortsätta. Först till sommaren kan läkare åter vara på plats.
Dominikas förkylning är av det mer envisa slaget och hon har haft ont i halsen och i öronen under en längre tid. De senaste veckorna har de gjort fem läkarbesök. Det har inte hjälpt. Tre gånger har de tvingats åka från hemmet i Andersberg till Strömsbro. Senast var de till Södertull.

Hon har fått penicillin men det hjälper inte. Men det är främst flängandet till andra hälsocentraler som är påfrestande för familjen.
- Det är olika läkare varje gång och vi får berätta allting från början, säger mamma Irena Rogan.
I går var Dominika dålig igen och de ringde ännu en gång till Andersbergs hälsocentral. Där hittade de en läkartid åt flickan, i Sandviken den här gången.
- Vi har så dåligt med pengar. Vi får pengar först i nästa vecka. Men på hälsocentralen sa de att de inte kan göra något åt det. De sa att vi får ge henne en Alvedon och komma tillbaka på måndag, säger Dominikas pappa Claus Rogan.

De är inte kritiska till personalen vid Andersbergs hälsocentral. De säger att de vet att de har fullt upp.
Det är i stället mot ansvariga politiker som ilskan riktar sig.
Claus Rogan visar upp den bok han fått från landstinget. "Kan själv" heter den och är en bok om egenvård.
- Det har de råd att ta fram.
Lilian Stexgård är verksamhetsansvarig vid Andersbergs hälsocentral. Hon säger att allt de kan göra är att göra en medicinsk bedömning per telefon. Om distriktssköterskan tror att patienten behöver träffa en läkare kan de boka in ett besök i Gävle eller Sandviken.

Just i går var situationen extra stressig vid hälsocentralen. Bland annat på grund av att personalstyrkan var mindre än vanligt. Dessutom är det många som är sjuka just nu.
- Det har börjat gå något som liknar influensa.
Hon säger att allt de kan göra för att hjälpa patienter till andra hälsocentraler är att erbjuda dem en sjukresa. Men även sådana har en viss egenavgift.
Lilian Stexgård säger att strulet med hälsocentralen kommer att fortsätta hela vintern och våren. Men till sommaren kommer hälsocentralen förhoppningsvis att få läkare igen.
- Det känns underbart. Det ger oss framtidstro.

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se