Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem meter tyg sparar mammas rygg

När babybutikernas bärselar inte fungerar hittar föräldrarna alternativen på nätet. Men att knyta en bärsjal enbart med hjälp av instruktioner på datorskärmen kan vara klurigt.

– Det är därför vi träffas, för att kunna lära av varandra och klämma och testa, säger Sabina Rossini.

Det är ett tiotal föräldrar, mestadels mammor, som samlats i solskenet på en innergård på Brynäs. Några är nybörjare medan andra har burit sina småbarn i sjal under flera år.

Yasmine Offrell, som tillhör en av de sistnämnda, visar hur det ska gå till, när hon på ett ögonblick lyfter upp nästan treåriga dottern Tua på ryggen och knyter tyget runt magen.

– Min mamma bar mig i sjal när jag växte upp i Asien. Därför började jag leta efter sjalar själv när jag skulle få barn, säger Yasmine.

– Barnet sitter mer naturligt och kommer närmare sina föräldrar i en sjal, tillägger hon.

Ergonomin som bärsjalen erbjuder både förälder och barn är den största fördelen enligt många av föräldrarna som samlats.

Sabina Rossini, som tagit initiativet till eftermiddagens träff i sitt hem genom ett inlägg på ett internetforum, håller med.

– I många selar hänger barnen som om de hoppar fallskärm. Tänk dig själv att hänga så i flera timmar. Selarna belastar ofta föräldrarnas axlar hårt, medan en sjal fördelar belastningen mer ut över rygg och midja också, säger hon.

När Sabina fick sin första dotter för några år sedan var utbudet av bärsjalar och alternativa bärselar litet. Desto mer fanns det att välja på när andra dottern hade fötts för ett knappt år sedan. Något som Sabina upplever som en befrielse.

– Jag kan vara nära hela tiden och behöver inte lägga henne ifrån mig för att få armarna fria. Det fick jag göra med min äldsta dotter, säger Sabina.

Innehållet i papperskassen där i mitten av den lilla folksamlingen, vittnar om det stora utbud som Sabina har pratar om.

– Det finns hur mycket som helst om man bara kollar runt lite, säger Sabina.

Just att få se vad sjalarna håller för i verkligheten är hela tanken med träffarna som brukar hållas lite sporadiskt några gånger per år. För i takt med att sjalarna blir ett allt vanligare inslag bland svenska småbarnsföräldrar, är det inte svårt att finna information om produkterna på nätet. Det svåra är snarare att sålla bland informationen.

– Alla människor ser olika ut och det gäller att hitta den lösning som passar. En bonus är att sjalarna finns i många olika färger. Sjalen kan väljas så att den blir mer personlig, säger Sabina och håller upp sin favorit som går i grönt.