Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem miljoner i skadestånd

GÄVLEHovrätten fastställde i går domen mot den skolpojke som för nio år sedan anlade en brand i Smassens skola i Sandviken.

Rätten anser precis som tingsrätten att den i dag 18-årige mannen ska betala fem miljoner kronor i skadestånd till försäkringsbolaget If Skadeförsäkring.
- Jag är inte överraskad. Men jag tycker att det är anmärkningsvärt att barn prövas efter samma norm som vuxna, säger 18-åringens advokat Eva Nordenskiöld.

Skolan totalförstördes
Branden i skolan inträffade den 10 april 1993.
Den då nioårige pojken tog sig in i den tomma byggnaden och tände eld på en papptavla. Branden spred sig snabbt och skolan totalförstördes.
Kommunes försäkringsbolag stämde pojken på fem miljoner kronor i ersättning och fick rätt i Sandvikens tingsrätt.
Enligt en skadeståndslag från 1972 ska domstolen tilllämpa samma prövning för barn som gäller för vuxna. Därför bedömde tingsrätten att nioåringen gjort sig skyldig till grov vårdslöshet och fann honom skadeståndsskyldig.
- Det är en 30 år gamla lag och synen på barn har förändrats mycket sedan dess, säger Eva Nordenskiöld.
- Man kan inte påstå att en nioåring kan se konsekvenserna av att sätta en brinnande pappersrulle mot en papptavla.

Ingen hänsyn
Hon överklagade domen till hovrätten i hopp om att bedömningen där skulle bli en annan. Men hovrätten har gått på tingsrättens linje och skriver i sin dom att bedömningen ska ske utan hänsyn till subjektiva faktorer som "pojkens ålder och psykiska beskaffenhet".
- Om rätten inte hade ansett att det var grov vårdslöshet hade inte kommunens försäkringsbolag kunnat gå på pojken. Då hade bolaget fått stå för kostnaderna själv, säger Eva Nordenskiöld.
18-åringen kommer dock inte att tvingas betala miljonskadeståndet själv. Hans mamma hade tecknat en försäkring som täcker kostnaderna för skadorna pojken orsakat.
- Det här visar om inte annat på vikten av att skaffa en ansvarsförsäkring när man har barn, säger Eva Nordenskiöld.

ANNA HÖGLUND