Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feministfestival i rätten

– Jag ska döda dig, sa 21-åringen och gav sig på kvinnan med ett avbrutet kvastskaft.
I går fick bråket vid feministfestivalen i Österfärnebo sitt rättsliga efterspel.

Feministfestivalen vid Färnebo folkhögskola i juni hade samlat deltagare från hela Sverige. På lördagskvällen var det fest i en hyrd lokal och när deltagarna kom tillbaka till skolan dök ett gäng killar upp.

Fyra av dem åtalades för både misshandel och hets mot folkgrupp och när rättegången startade i går fick två av festivaldeltagarna berätta om sina upplevelser.

De berättade om en mängd glåpord med anspelning på deras politiska åsikter och hur de berusade killarna gick till attack mot festdeltagarna, som började dra sig från platsen.

– Stämningen var hätsk, säger en av kvinnorna.

Bråket eskalerade. Båda kvinnorna berättade om hur fyra killar stod på rad och skrek ”Sieg Heil” och gjorde Hitlerhälsningar innan de fortsatte fram mot festivaldeltagarna, som försökte ta sig inomhus.

– Men det var så mycket folk på trappan att jag inte kom upp, berättar en av kvinnorna.

En av dem fick ett slag med en sopborste i huvudet. Den andra kvinnan berättade hur en av de åtalade ska ha brutit av ett kvastskaft och slagit henne minst tio gånger. Han ska också ha sagt att hon skulle dö.

Misshandeln avbröts när en kompis lyckades dra in henne i huset.

– Jag tänkte ”varför angriper han mig”?

De berättade också att det tog en timme innan polisen kom och att det kändes obehagligt eftersom de inte visste hur lång tid de skulle ta.

För kvinnorna har misshandeln fått konsekvenser.

– Jag går aldrig ensam från politiska sammanhang längre, berättar en av dem.

Båda två kunde också peka ut den som slog, den 21-åring som är åtalad.

– Tatueringen stämmer, kroppsformen stämmer. Jag är tvärsäker.

En av kvinnorna kunde också peka ut tre av de åtalade som de som gjorde Hitlerhälsningar.

Kvartetten är åtalad för flera fall av misshandel i samband med festivalen och åklagaren anser att det också handlar om hatbrott, eftersom motivet ska ha varit festivaldeltagarnas ideologiska åsikter.

Rättegången kommer att fortsätta i dag med flera vittnesförhör.