Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feministiskt självförsvarför unga tjejer

GÄVLEAlla tjejer på gymnasiet borde få gå kurser i feministiskt självförsvar.

Annons
Det skriver vänsterpartisten Amelia Morey-Strömberg i en motion till kommunfullmäktige.
Många unga tjejers vardag är fylld av rädsla och oro för att utsättas för övergrepp, skriver hon och hänvisar till undersökningar som visar att sexuella trakasserier blivit allt vanligare. En del unga tjejer blir kallade för "fitta" och "hora" och får stå ut med ovälkomna fysiska närmanden.
"De problem som vi i dag ser är resultat av ett samhälle som domineras av män för män. De problem vi i dag ser kan bara lösas genom att förändra de strukturella förutsättningarna. Detta görs inte enkelt över en natt utan det måste vara en del i en lång process", skriver Amelia Morey-Strömberg.

I gymnasieskolan
För att stärka unga tjejer i sin vardag vill hon att gymnasieskolorna ska erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar. Hennes tanke är inte att de ska lära sig slåss i största allmänhet. Men de ska bli starkare, både psykiskt och fysiskt.
"Det handlar om att få kunskap om vilka rättigheter man egentligen har. Det handlar också om att lära sig att använda sitt kroppsspråk och sin röst så att man stärker sitt uppträdande och självförtroende, att ta plats och kräva utrymme. Det gäller att undvika att hamna i en farlig situation och om man väl hamnar där att kunna ta sig därifrån", skriver hon.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se