Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femtioöringen saknad av ingen

/
  • Det har talats länge om att avskaffa Sveriges minsta mynt. Nu verkar den inte ha så lång tid kvar.

Liten och brun och rätt värdelös. Inte många kommer att sakna femtioöringen.
Snart kanske tvåkronan och tjugokronan tar dess plats i plånboken.

Annons

En undersökning visar att femtioöringen alltmer sällan används som betalningsmedel. Två av tre tillfrågade anser att myntet inte längre behövs.
En annan valuta i farozonen är tusenlappen.
– Vi tittar även på behovet av tusenlappen. Vi ser ju att efterfrågan på den har minskat, säger Leif Jacobsson, projektledare på Riksbanken, som just nu gör en översyn av alla sedlar och mynt.

Nya och nygamla myntslag är på ingång. En comeback för tvåkronan diskuteras, liksom att införa en tvåhundrakronorssedel, och att ersätta tjugokronorssedeln med ett mynt.
I vår ska utredningen lämna en rapport till Riksbankens direktion.

Inte heller handeln verkar ha behov av några femtioöringar.
– Vi vet att handlarna inte har någon större användning av femtioöringen. Den fyller ingen riktig funktion längre, så att vi är för att den försvinner, säger Margareta Ternell, pressansvarig vid Svensk Handel.
Den som har kvar femtioöringar efter den 30 september 2010 kan lösa in dem på banken under en period på åtminstone ett halvår. Men Leif Jacobsson tycker att det är vettigare att handla för dem.

Håkan Forslund, informationschef på Mynthuset, återförsäljare av mynt, sedlar och medaljer, har ett mindre själviskt förslag:
– Vi kan göra samma sak i Sverige som i Danmark: När de drog in tjugofemöringen där nyligen började alla hjälporganisationer att samla in dem, och fick in väldigt mycket pengar. Folk gav ju gärna bort sina tjugofemöringar eftersom de visste att de försvinner ändå, och inte är så mycket värda.

Han tror att det finns för många femtioöringar där ute för att man ska kunna tala om något samlarvärde.
– I ekonomiska termer kommer inte samlarvärdet att vara så stort, men däremot finns det alltid folk som är väldigt intresserade av mynt också ur det rent kulturella och historiska perspektivet.
Många blir intresserade av sista präglingen av det myntet. Då vill man kanske samla på just det myntet från det året.

 

Mer läsning

Annons