Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fentanyl söder och norr om Gävle

GÄVLE
Fentanyl, en ny drog mångdubbelt farligare än heroin, har hittills lett till polisinsatser strax norr och söder om Gävle.

Ett misstänkt beslag gjordes i Hudiksvall, knappt två timmars bilfärd härifrån.
Kriminalunderrättelsetjänsten har gått ut med en varning till samtliga polismän i vårt län - anledningen är att man riskerar livet bara av att få den starka drogen på huden eller andas in partiklar.
På senare tid har flera dödsfall, varav tre i Sundsvall, rapporterats där man tror att fentanyl var orsaken. Fentanyl är syntetiserat heroin som kan vara mellan 20 och 4 000 gånger starkare än vanligt heroin. Risken att dö av överdos är uppenbar.

Beslag i Hudiksvall
Förra torsdagen beslagtog polisen i Hudiksvall misstänkt fentanyl hos en 23-årig man som ursprungligen kommer från Sundsvall. För polisen berättade 23-åringen två saker: att han handlat pulvret i Sundsvall och att beslaget kunde bestå av fentanyl. Prover sändes till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys.
I måndags grep Enköpingspolisen en sundvallsbo i 30-årsåldern som var anhållen i sin frånvaro misstänkt för grovt vållande till annans död. Enligt vad Gefle Dagblad erfar grundar sig misstanken på att sundsvallsbon sålt fentanyl i hemstaden som lett till dödsfall av överdoser.
Det var inte känt vilken bevisning Sundsvallspolisen har att mannen som greps nära Enköping kan kopplas till tre dödsfall i Sundsvall under september.
Flera poliser Gefle Dagblad talade med ville tona ned risken av att fentanyl kommer till Gävle. För att det någonsin ska handla om mer än slumpvisa och små beslag måste heroinet först etablera sig.
- Och det har vi varit hyfsat förskonade från, påpekar Ulf Linderdhal, biträdande chef på länskriminalen.
Eftersom fentanyl är en starkare variant av heroin är det just heroinister som är den möjliga marknaden. Man har länge fruktat att heroin skulle få fotfäste i Gävle antingen norrifrån via Sundsvall och Hudiksvall, eller söderifrån via Stockholm och Uppsala. Så har inte skett. I vart fall inte ännu.

Spridning
- Allt som kommer in i landet sprider sig, säger å andra sidan Carl-Gustaf Andersson, polisman i Hudiksvall - den lilla orten knappt två timmar härifrån där man alltså kan ha gjort det första beslaget av fentanyl i länet. Kriminalunderrättelsetjänsten i Gävle har påbörjat en analys vad gäller de långsiktiga trenderna för droger i vårt område.
Den sundsvallsbo som greps nära Enköping fördes under tisdagen till Sundsvall där han kan begäras häktad senast på torsdag.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se