Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feriejobb i vården ska locka unga

GÄVLEI skolungdomarnas ögon tillhör inte sjukhuset den mest glamourösa av arbetsplatser.

Larmrapporter om underbemanning och fackförbundens missnöje med låga löner har satt sina spår.
- Underbetalda människor som sliter väldigt hårt, säger 18-årige Joakim Nylén när han beskriver hur han såg på vårdyrket förut. Nu - efter fem veckors sommarjobb på Länssjukhusets avdelning 111 B - har bilden förändrats en aning.
- Det är mycket mer än bara sjukvård, en stor del av jobbet består av kontakter med patienter. Efter de här veckorna vet jag i varje fall att jag vill jobba med människor i fortsättningen, säger han.
Joakim Nylén och Andreas Mihic har precis gått ut naturvetenskapliga linjen på gymnasiet. I slutet av vårterminen höll de ögonen öppna efter sommarjobb och när landstinget kom med ett erbjudande tackade båda ja.
- Vi har svarat på ringningar, hämtat mat, bäddat sängar, sprungit med prover och följt med när patienterna gått ut för att röka, säger Andreas Mihic.

Saknar vårdutbildning
Trots att de saknar vård- utbildning har de fyllt betydelsefulla funktioner på avdelningarna.
- De har varit en god arbetskraft och ett positivt tillskott eftersom vi har knappt om personal. Patienterna tycker också att det är trevligt att få prata med unga killar, säger Elisabeth Wicklén, avdelningschef.
Sammanlagt nio gymnasie-ungdomar har arbetat på sjukhuset under fem veckor. Sommarjobben är det senaste greppet i landstingets försök att locka unga människor till vården.
- Vi börjar ha jäkligt bråttom. Mellan 2005 och 2015 förväntas 40 procent av personalen gå i pension och dom måste ersättas. Men patienterna är våra guldkalvar, människor vill jobba med människor, säger Lisa Björnström, tillförordnad personalchef på Länssjukhuset Gävle-Sandviken.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se