Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festfixarna blåsta på festfisken

Cityfesten riskerar att bli utan strömmingsburgare i år. Kulingen till havs har gjort att fiskarna inte kunnat gå ut och dra upp strömming. I natt skulle de göra ett sista försök.

De 18 fiskare som brukar dra upp strömming och sedan sälja dem som strömmingsburgare på cityfesten har inte kunnat fiska alls den sista tiden. Kulingen till havs har varit för svår.

Så i dag när cityfesten startar kanske det för första gången inte finns några strömmingsburgare att erbjuda besökarna.

– Det har aldrig hänt förut att vi inte fått fisk till cityfesten, säger Dick Henriksson, en av de 18 fiskarna.

De bor allesammans vid havet och har från hemmen sett att det vore lönlöst att ens försöka ge sig ut i båtar i det oväder som rått den senaste tiden.

I normala fall när de fiskar brukar de åka ut i trålare och dra upp tonvis med strömming. En del av fångsten tillagar de sedan själva under cityfesten och säljer den som fiskburgare i ett tält.

– Vi jobbar i två lag med åtta man i varje. Från nio på morgonen till tolv på natten säljer vi strömmingsburgare. På helgerna har vi öppet två timmar till, säger Dick Henriksson.

Och om ni inte får någon fisk natten mellan tisdag och onsdag då?

– Då vete fan vad vi ska göra, säger Dick Henriksson.

– I så fall går det åt helvete, i varje fall de första dagarna, säger hans kollega Sture Nordin.

Men även om vinden mojnar blir det enligt dem svårfiskat ändå.

– Kulingen gör att vattnet blandas så att det blir samma temperatur överallt i vattnet och då sprider sig fisken, säger Dick Henriksson.

De kan heller inte köpa strömming utifrån eftersom alla fiskare så att säga suttit i samma båt. Det finns ingen strömming att köpa.

Ett alternativ vore att använda sill i stället.

– Men sill vill vi inte ha i strömmingsburgare, säger Dick Henriksson.

Meningen är att de klockan nio i dag ska vara på plats för att börja preparera strömmingen. Ett 100-tal kilo strömming brukar normalt gå åt under cityfesten. Klockan tio sätter sedan försäljningen i gång. Om de fått någon fisk i natt, vill säga.

– Varje år brukar en tant sitta i fällstol här utanför och vänta på att vi ska öppna, säger Dick Henriksson.