Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festivalen som bokar sina favoriter

Den har bara funnits i tre år men festivalen Way Out West har redan hittat sin form, med mestadels indieband som dragplåster.

– Vi bokar enbart efter hur bra artisterna är, säger Joel Borg på Luger.

Till årets affischnamn på Göteborgsfestivalen Way Out West hör Arctic Monkeys, Antony and The Johnsons, Glasvegas, Lily Allen och My Bloody Valentine. Några av dem fyller visserligen arenor i England, men de är knappast så etablerade i Sverige att de skulle kunna kallas folkliga.

Arrangörerna på Luger lägger stor vikt vid att boka artister som de verkligen gillar, som de själva skulle vilja se i Slottsskogen. Indieprägeln tror de också är en av hemligheterna bakom festivalens två tidigare succéår.

– Ända sedan starten har vi varit konsekventa med att alla artister som vi bokar måste ha en viss kvalitetsstämpel. Vi går enbart på hur bra de är, inte efter storlek, säger pressansvarige Joel Borg.

– Men det finns ingen bestämd genreinriktning, vi har till exempel haft Manu Chao och Neil Young här. Är det ett grymt band så är det skitsamma, och jag tror att folk litar på att vi tar hit saker som de också kan tänkas gilla.

När nu Way Out West drar igång för tredje sommaren i följd är det med förhoppningen att göra ett minst lika bra resultat som i fjol och året dessförinnan, då samtliga biljetter gick åt.

Luger vill inte lämna ut några försäljningssiffror förrän festivalen går in på slutspurten i helgen, men enligt Joel Borg ska det inte vara några problem att få ihop de 22 000-25 000 besökare som innebär slutsålt.

– Det är inte så mycket kvar. Det känns väldigt lugnt, säger han.

Att Lugers Stockholmssatsning Where The Action Is gick back i juni upplever han inte som särskilt illavarslande inför Way Out West.

– De är så pass olika festivaler, med olika tidsperioder och olika artister. Det hänger inte ihop riktigt.

Men trots succéåren är inte den tredje upplagan av Way Out West så mycket större än tidigare år. Arrangörerna satsar hellre på att finjustera området än på att släppa in mer folk.

Miljöarbete är en viktig del av festivalen, som värnar särskilt om Slottsskogen, där man hållit hus sedan 2007.

– Vi lägger till exempel ut en slags plastmatta på marken, som gräset kan fortsatta att andas under, säger Joel Borg.