Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festligt när skola fyller 50

SANDVIKEN
Hammargymnasiet - eller Högre Allmänna Läroverket som de äldre i Sandviken säger - fyller 50 år i år.

Det ska firas.
- Det finns förslag på en jubileumsvecka i maj, säger Claes Tengdahl, lärare på skolan från 1955 och den som kan skolans historia bäst.
Det ska bli kyrkokonsert, jubileumsmiddag, konstutställning, elevkonsert och filmfestival. Klassiska filmgruppen ZOOM med Göran Bendelius som lärare ska också visa vad de gjorde under 1960- och 70-talet.
Många har vandrat i korridorerna på Hammargymnasiet. Ändå bestod den första studentklassen bara av 16 elever.
- Det var först i slutet av 50-talet som elevantalet började öka, säger Tengdahl. Då fanns också fyraårig realskola med sammanlagt 16 klasser, med 35 elever per klass.

Samreal blev Hammar
Från början hette skolan Samreal och kommunala gymnasiet. Namnen har sedan avlöst varandra fram till dagens Hammargymnasiet.
Det var i slutet av 40-talet och början av 50-talet som gymnasieskolor började byggas i de mindre städerna runt om i Sverige.
- Det blev rena lyftet för skolutbildningen, en ren revolution inom skolan, säger Claes Tengdahl. Jag är själv smålänning och tog studenten i Växjö 1949. Det året var vi bara 60 studenter i hela Kronobergs län. På den tiden fanns bara fem gymnasier i hela Småland.
-  Det blev nu plötsligt en bra chans för ungdomar att vidareutbilda sig, fortsätter Tengdahl.
Claes sökte tjänst i Sandviken på grund av idrotten.
- Den fanns både i skolan och i staden, minns Claes. Läroverket var utan tvekan Sveriges främsta när det gäller lagidrott och SIF tillhörde fotbollstoppen i Sverige, även om det var SAIK som låg i allsvenskan när jag kom hit.

Kändistätt
- På den tiden betydde skolidrotten mycket, fortsätter Tengdahl. Framgångarna för skolan nåddes främst i bandy, ishockey och handboll, medan fotbollen inte fick vara med förrän skolan blev ett Högre Allmänt Läroverk.
Under årens lopp har många kändisar passerat revy på Hammargymnasiet.
- Största stjärnan är otvivelaktligen Geena Davies, säger Claes Tengdahl. Hon var utbytesstudent hos oss för drygt 30 år sedan, i dag är hon en firad filmstjärna i USA.
Geena var utbytesstudent och bodde hos familjen Sundelius i Sandviken. Hon har medverkar i storfilmer som Thelma och Louise, Long kiss goodbye och Piraterna.
Vi får heller inte glömma bort Bo Berggren, vd för Stora, Fredrik Luhr, vd för Mellanskog, Lars "Laban" Arnesson, förbundskapten i fotboll på 1980-talet, musikfenomenen Robert och Håkan Sund, konstnären Eigil Thorell samt Tomas Ledin, popstjärna i snart 30 år.
- Visst är det en diger samling, säger Claes Tengdahl.

JÖRGEN LARSSON