Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feststämning på Öster

GÄVLE
I går var det stor fest i samlingslokalen Kanalen, längst ut på Öster.
Det blev en verkligt internationell fest med mat från tolv olika länder.

Annons
Festen är också ett integrationsprojekt.

Blir tradition
- Vi hade en sån här förra året också som var mycket lyckad så vi bestämde oss för att göra om det i år. Tanken är att det ska bli tradition, berättar Börje Larsson, aktiv i gårdsrådet och hyresgästföreningen.
Mer än 150 personer var med på festen och det myllrade av folk i lokalerna. Unga invandrarkillar och gamla svenska damer i rullstol samsades om utrymmet och maten. Maten hade lagats av boende på Öster.
Förutom mat bjöds gästerna även på underhållning av olika slag. Ett gäng med unga grabbar hade till exempel breakdance-uppvisning.
Det är Gavlegårdarna, Hyresgästföreningen och Studiefrämjande som gått ihop och finansierat festen. Det handlar inte bara om att främja grannsämjan.
- Det är något av ett integrationsprojekt också. Tanken är att de invandrare som bor här ska komma med i umgänget i området. Och det har gått bra, vi är tolv olika nationaliteter här i dag, säger Börje Larsson.
I vanliga fall tenderar Öster till att bli alltför uppdelat mellan olika nationaliteter och svenskarna håller sig för sig, tycker Börje Larsson.
- Det är det vi försöker motverka genom den här tillställningen.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se