Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fet mat inget hinder för smolt

De feta laxungarna klarade sig lika bra som de magra.
Det visar resultatet av de försök som gjordes i Kungsådran i Älvkarleby i våras.

Våren 2008 försågs sammanlagt 75 smolt, laxens tvååriga ungar, med radiosändare för att man skulle se om de klarade att ta sig ut till havet. 25 var vilda laxungar, 25 var odlad lax som fötts upp på normalfoder och 25 var uppfödda på ett magert foder.

Tvärs över hela Yttre fjärden, från Billudden till Utvalnäs, hade man lagt ut loggrar som registrerade de märkta fiskarna.

Teorin var att orsaken till att odlad lax tycks klara sig allt sämre ute till havs kunde vara att den föds upp på för kraftigt foder. Man misstänkte att de välgödda ungarna blev hemmakära och saknade drivkraften att ge sig ut till havs.

Men försöket i Dalälven bekräftar inte teorin. De tre grupperna överlevde i lika hög grad.

Den enda skillnaden tycks vara att den vilda laxen simmar lite snabbare.

Nästan hälften av alla märkta ungar registrerades när de passerade loggrarna, trots att flera av de utlagda loggrarna aldrig fungerade.

Sommarens försök med en smoltfälla i Kungsådran visade också att det finns betydligt mindre smolt av lax och öring i Kungsådran än man tidigare har trott.

Totalt uppskattar forskarna att det bara fanns 250 laxsmolt och 200 öringsmolt i Kungsådran i somras, betydligt mindre än vad tidigare uppskattningar av fiskbestånden sagt. Orsaken är okänd.

Försöken genomfördes av Umeå Marina Forskningscentrum i samarbete med Fiskeriverket.