Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feta ska opereras igen

Efter en tillfällig åtstramning i fjol satsar landstinget i Gävleborg nu återigen på fetmaoperationer. Man räknar med att operera ett hundratal patienter per år.

Operation har blivit en allt vanligare metod att komma tillrätta med kraftig övervikt.

I fjol signalerade landstinget i Gävleborg att man av ekonomiska skäl måste dra ner på verksamheten. Fetmaoperationerna ansågs resursslukande.

Åtstramningen blev dock bara temporär. Sedan en tid är operationsverksamheten i full gång igen både på Gävle och Hudiksvalls sjukhus.

– Om vi inte opererar själva måste vi skicka patienterna till sjukhus utanför länet och det blir betydligt dyrare för oss, säger Ulf Öhrvall, verksamhetschef för kirurgin i Gävleborg.

En fetmaoperation kostar 40 000-50 000 kronor om den görs i landstingets regi i Gävleborg. Opereras patienten utomläns hamnar notan på 80 000.

Medicinskt finns ingen tvekan kring operationerna, betonar Ulf Öhrvall. Den metod som används är vetenskapligt beprövad och har visat sig ge goda resultat för personer med svår fetma. Operationen ger en bestående viktnedgång och minskar risken för följdsjukdomar, till exempel diabetes.

I Gävleborg planerar man nu för att utföra cirka 50 fetmaoperationer per år i Gävle och 50 i Hudiksvall. Kostnaden beräknas till fem miljoner kronor per år.

– Vi hoppas att det ska täcka behovet. Men det är svårt att veta. Det finns fortfarande en stor grupp överviktiga i samhället som inte fått någon hjälp hos hälso- och sjukvården, säger Ulf Öhrvall.

I dag är väntetiden till fetmaoperation fyra-fem månader i Gävleborg. Landstingets mål är att man ska klara vårdgarantins tremånadersgräns.