Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fettratt ska hålla rören rena

Igentäppta avloppsrör är ett kostsamt problem. Sandviken energi delar därför ut en tratt som kan hjälpa.
– Gör vi inget åt problemet nu så kommer vi få ökade kostnader i framtiden, säger Johanna Blavier, TF Informationschef på Sandviken energi.

Allt fler människor friterar mat hemma. Ofta hälls överblivet fett i vasken som i sin tur skapar stora problem när det täpper igen i avloppsrören.

– När fettet kommer ut i kalla vattenledningar så stelnar det. Det kanske inte stelnar direkt i röret hos den som häller ut fettet, men det kanske stelnar längre ner och skapar stopp hos grannar, säger Johanna Blavier.

En enkel lösning är att inte hälla överblivet fett i vasken. Därför har Sandviken energi sedan cirka ett år tillbaka delat ut så kallade fettrattar eller miljötratt som det egentligen heter. Det är en gängad tratt med lock som går att skruva fast på en PET-flaska. När man har friterat eller stekt färdigt, så häller man fettet i flaskan och stänger igen locket. När flaskan sedan är full så slänger man den som brännbart avfall.

Sandviken energi lägger på årsbasis ut ungefär en halv miljon kronor på underhåll och försäkringsärenden som rör just igentäppta avloppsledningar.

– Vi brukar säga att det här är vår bästa medarbetare. Den har vi delat ut i ungefär ett år och den är en strid ström av kommuninvånare som kommer hit och hämtar sin egen miljötratt, säger Johanna Blavier.

Ännu så länge är det inte aktuellt att skicka ut det till alla hushåll i kommunen.

– Vi har startat kampanjen för att se hur intresset är. Det hade vi inte sett om vi hade delat ut det på stan. Men det kan bli aktuellt att köra det i en större skala längre fram, säger Johanna Blavier.

Hos Gästrike vatten så pågår det inte någon liknande kampanj för tillfället.

– Det är ingen kampanj aktuell nu. Men det är en väldigt bra produkt. Vi har den hemma och delar ut den då och då, säger Eva B Nilsson, Gästrike Vatten.