Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick avslag på 44 bygglovsansökningar

Ska Fjäderfabriken i Älvkarleö Bruk betraktas som en del av den skyddsvärda bruksmiljön eller som ett rent industriområde?
Det är den frågan som en ny detaljplan för området ska svara på.

Annons

– Det kan sluta med att den vita plåten på Fjäderfabriken får vara kvar, det är sådant som ska utredas i detaljplanen. Anders Högberg har en tydlig agenda och vill att området ska göras om till industriområde så att han slipper områdesbestämmelserna, men politikerna vill ta ett större grepp och ta hänsyn till många faktorer, säger bygg- och miljöchefen Anna-Karin Jakobsson i Älvkarleby kommun.

På det senaste mötet behandlade bygg- och miljönämnden 44 bygglovsansökningar som Anders Högberg skickat in om allt från byte av stuprör till nybyggnad av lagerlokal i Älvkarleö Bruk.

Ansökningarna var ett resultat av Anders Högbergs ilska över den utökade bygglovsplikt som finns i områdesbestämmelserna för Älvkarleö Bruk.

– Områdesbestämmelserna innebär att man måste söka bygglov för alla förändringar som man vill göra, även om de är små. Men det står också att byggloven i det här fallet ska vara gratis, eftersom bestämmelserna inskränker fastighetsägarens frihet, säger Anna-Karin Jakobsson.

– När Anders Högberg fick det klart för sig blev han väldigt upprörd och sa att i så fall skulle han ställa till det för oss och så skickade han in bygglovsansökningar på allting. Det kostade ju honom ingenting, säger hon.

Eftersom ansökningarna var bristfälliga har bygg- och miljökontoret inte kunnat handlägga dem. Därför blev det också avslag på alla ansökningarna.

– Han ville till exempel byta färg på en garagedörr, men det fanns ingen ritning som visade vilken dörr. Och vi fick inte in någon ritning fast vi begärde in det, säger Anna-Karin Jakobsson.

Anders Högberg är utan konkurrens Bygg- och miljökontorets största ”kund”.

– Absolut. Det är på gott och ont, för det är roligt att vi har en så företagsam person i kommunen som har så mycket idéer och tror på kommunen. Problemet är att han söker inte lov och tillstånd som han ska. Han genomför det han vill göra och så får vi springa och jaga honom i efterhand, säger Anna-Karin Jakobsson.

– Det var så det var med den vita plåten han satte upp.

Att Anders Högberg inte är skriven i Sverige och formellt inte äger de företag som står som ägare till fastigheterna i Älvkarleö Bruk är däremot inget problem för kommunen, tycker Anna-Karin Jakobsson.

– Man kan söka bygglov för hus på annans mark, bara fastighetsägaren är införstådd. Det är ganska vanligt, säger hon.

Anders Högberg har sagt att han inte tänker överklaga bygglovsavslagen och kommunen har lovat avvakta med ärendet om svartbygget.

Därmed tycks det för tillfället vara fred i Älvkarleby.

När arbetet med detaljplanen kommer i gång är ännu inte klart.

Först ska kommunen skriva ett planavtal med Anders Högberg som ska bekosta planen.