Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick ingen vårdplan - tog sitt liv

Landstinget får kritik för att ha lämnat över ansvaret för en man i stort behov av hjälp till en hälsocentrals psykosociala team, som saknar psykiater. Mannen tog sedan sitt liv.

Mannen hade mycket svåra smärtor och hade flera gånger fått åka till sjukhus efter att ha tagit för många värktabletter.

De svåra smärtorna ledde till självmordstankar och psykiatrin och rehab remitterade honom till det psykosociala teamet. Där hade han tidvis daglig kontakt med en psykolog. När mannen blev sämre kontaktade psykologen psykiatrin, som hänvisade till rehab som i sin tur hänvisade till smärtmottagningen. Mannen sa då att han mådde bättre, men tog en tid senare sitt liv.

Efter det konstaterar primärvården att han borde ha haft kontakt med en psykiater. Nu diskuterar psykiatrin och primärvården vilka patienter de ska ha ansvar för.

Socialstyrelsen anser att mannen borde ha haft en vårdplan, där alla som deltog i vården medverkade. I den skulle det ha framgått vem psykologen skulle vända sig till om mannen blev sämre. Psykologen borde ha haft ett vårdteam med olika specialiteter till sin hjälp skriver socialstyrelsen i sitt beslut.