Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fildelning i Ankeborg

Ipred-lagen når in i seriernas värld. I förra numret av Kalle Anka ertappas den evige anti-hjälten med att piratkopiera musik. Kalle förmanas dock av sina rättrådiga brorsöner. Knattarna skvallrar (av allt att döma) för Joakim von Anka som visar sig äga rättigheterna till musiken. Mot att Kalle lovar att aldrig upprepa brottet avstår von Anka från att gå till polisen.
Slutet gott, allting gott? Nej, knappast.
Serieförlaget Egmont Kärnan ångrar publiceringen av serierutorna. Det taffliga indoktrineringsförsöket uppskattades inte alls av läsekretsen. I en kommentar till Dagens Nyheter beklagar Egmont Kärnan att serien uppfattas som att man tar politisk ställning. Man betonar att tidningen inte har någon annat syfte än att underhålla.
De upprörda känslorna är symptomatiska. Många mammor och pappor är negativt inställda till hetsjakten på fildelare. Föräldrarna känner sig maktlösa. De har i praktiken små möjligheter att påverka barnens internetvanor och upplever samtidigt den oförsonliga attityden från musik- och filmbolagen som mycket hotfull. Industrin har lagen men inte medborgarna på sin sida.

Annons

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel