Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Actionladdad våldsorgie i 3 D

/
  • Gretel (Gemma Arterton) spöar onda häxor i 3D-äventyret ”Hansel & Gretel: Witch Hunters” – en orgie i underhållningsvåld.

Annons

Trenden att uppdatera och göra mognare versioner av klassiska sagor fortsätter. Efter den misslyckade ”Red Riding Hood” och den betydligt bättre ”Snow White and the Huntsman” är det nu dags för Hans & Greta att göra entré. Med en frejdigt våldsam skräcksmäll, bör kanske tilläggas.

Att mannen som regisserade nazizombieeposet ”Död snö” ligger bakom är i alla fall inte alldeles svårt att förstå när man ser det här. Splatter och blodsprutande action ska vara kul, tycks Tommy Wirkola vilja säga, och han gör det utan någon tanke på att alla kanske inte håller med.

Handlingen tar sin början när Hans och Greta blir övergivna i skogen, och de som kan sin bröderna Grimm vet givetvis att de rätt omgående kommer att slänga in den elaka häxan i sin egen ugn när tillfälle ges. Efter denna prolog kastar vi oss raskt framåt i tiden. Nu är syskonen vuxna och beryktade häxjägare. Det ena uppdraget efter det andra har följt genom åren, och nu beger de sig till den lilla byn Augsburg där en lång rad barn har förts bort av den kraftfulla genomonda häxan med stort h, Muriel.

Detta upplägg utvecklas sedan till en ogenerat actionladdad orgie där Greta skallar folk, Hans skjuter häxor så det står härliga till, en lindrigt begåvad jätte krossar huvuden och vapenfetichismen frodas. Och glöm sedan för all del inte de kvicka replikerna. Vi talar effektiv popcornunderhållning för fullvuxna grabbar i alla åldrar gjord med glimten i ögat. Med andra ord ska man väl inte uppskatta det här. Alls. Fast det struntar jag i. Det finns liksom ingen anledning att vara indignerad.

Visst, det är inte svårt att gnälla över lättviktigheten och bristen på fiber. Men det finns ingen anledning att sparka in öppna dörrar i onödan. Särskilt som ”Hansel & Gretel” verkligen överträffar den på alla sätt tungfotade filmiska kusinen ”Van Helsing” på alla punkter.

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons