Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aki är sagolikt bra

/
  • Kaurismäkifavoriten Kati Outinen. Har bytt finländskan mot bruten franska i ”Mannen från Le Havre”. ­Läkaren spelas av Pierre Étaix.Foto: Folkets Bio

Annons

Antingen älskar man Aki Kaurismäkis filmer eller också förstår man ingenting. De liknar inga andra filmer och man upplever dem som genuint finländska även om de utspelar sig i Frankrike. Ändå har Kaurismäki sina beundrare över hela världen och hans enkla historier rör hjärtan överallt.

Nu är han alltså i Le Havre i Frankrike och det är den hamnstad som också är scenen för ”Dimmornas kaj” av Marcel Carné. Men det kunde vara vilken sydeuropeisk hamnstad som helst för historien handlar om afrikanska flyktingar som kommer till Europa för att skaffa sig en framtid. Men Kaurismäki gör det på sitt eget sätt – som i en saga.

Marcel är en enkel skoputsare som lever fattigt men lyckligt med sin fru Arletty. En dag ser han en svart pojke rymma från polisen när de tar in ett gäng illegala flyktingar. Marcel tar sig an den unga pojken och till slut ställer nästan hela kvarteret upp i en tyst och verkningsfull protest mot sakernas tillstånd.

Som i alla Kaurismäkis filmer är det svårt att säga i vilken tid filmen utspelas för tiden är hans egen. Han leker med sina miljöer som verkar hämtade från olika epoker, endast den lilla pojken och de afrikanska flyktingarna är från vår egen tid, där de hittas i en lastcontainer. Scenerierna är liksom i serietidningar gjorda för att vi genast ska känna igen en miljö, en fransk bar, en fransk hamn eller ett franskt sjukhus. En bil ser ut som bilar ser ut när man ritar dem för små barn. En speciell sol lyser över ”Mannen från Le Havre”. Som alla goda sagor ska slutar filmen lyckligt och man blir alldeles lätt om hjärtat och önskar att det var verkligheten det handlade om.

Kari Outinen spelar som vanligt den kvinnliga huvudrollen, fransmannen André Wilms är hur finländsk som helst trots att han talar franska och Jean-Pierre Darrousin är den mest skräckinjagande polis vi sett i svart trenchcoat. Som en extra krydda för oss cineaster finns Jean-Pierre Léaud med som en feg angivare. Vi Kaurismäki-fans har fått en ny film att glädjas åt, en film som är nästan lika bra som ”Mannen utan minne”.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons