Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anne Hathaway hoppas att hon blir förlåten

/

”En dag” är en av de senaste årens mest lästa engelska böcker. Och eftersom huvudpersonerna är så genuint engelska, blev kritikstormen kraftig när det avslöjades av den kvinnliga huvudrollen skulle göras av – en amerikanska!

Annons

– Jag hoppas och tror att de förlåter mig, säger Anne Hathaway.

”En dag” bygger på David Nicholls storsäljare med samma namn och handlar om ett par som träffas på universitetet och som vi sedan möter samma dag varje år under de kommande åren. Ibland har de andra partners, ibland är de singlar, men hela tiden finns den ursprungliga förälskelsen närvarande.

Den manliga huvudrollen, Dexter, spelas av Jim Sturgess, som vi tidigare sett i ”Across The Universe” och ”The Way Back”.

Han är engelsman, men rollen som Yorkshiretjejen Emma spelas av Anne Hathaway.

– Jag förstår att det fanns många som kritiserade att jag fick rollen, det kändes lika absurt för mig. Men jag bara visste att jag var tvungen att få den här rollen, säger hon.

– Jag gillar verkligen England. Människorna här är så bra på att hitta en balans mellan jobbet och att kunna njuta av livet. Men jag har ju faktiskt spelat Jane Austen i filmen ”En ung Jane Austen”. Dom förlät mig det, så jag får väl hoppas att de förlåter mig även den här.

Hon säger att hon faktiskt aktivt kämpade för att få rollen, efter att ha läst boken.

Men den speciella dialekten Emma har gjorde henne nervös.

– Jag tycker det var jobbigare än att göra nakenscener. Inför sådana kan man träna för att kroppen ska se bra ut. Men hur tränar man inför en dialekt?

– Under min karriär har jag gjort mer nakenscener än jag har gjort engelska dialekter, så det var dialekten som var det tuffaste med ”En dag”.

Nästa stora film vi får se Anne Hathaway i är Batmanfilmen ”The Dark Knight Rises”. Hathaway spelar Catwoman, en roll som tidigare gjorts av bland annat Michelle Pfeiffer och Eartha Kitt.

– Det roliga är att när jag slog igenom så var det med Disneyfilmen ”En prinsessas dagbok”. Och under intervjuer då var det alltid någon som frågade mig om jag ville bli prinsessa när jag växte upp. Och mitt svar var ”Nej, jag vill bli Catwoman”.

– Och att jag nu fått bli det, och dessutom i en film av Christopher Nolan, det är som om den dröm har blivit sann.

”The Dark Knight Rises” har Sverigepremiär i juli 2012. Hathaway ska härnäst spela den kvinnliga huvudrollen i filmatiseringen av musikalen ”Les Miserables” mot Hugh Jackman och Russell Crowe.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons