Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återförenade efter 20 år

/

Det är mer än 20 år sedan sist. Nu filmar Pedro Almodovar och Antonio Banderas ihop igen.

Annons

”The Skin I Live In” är en rysare om en plastikkirurg som är besatt av att experimentera med konstgjord hud. Filmen får svensk biopremiär i kväll.

Det var hos Almodovar som Antonio Banderas fick sitt internationella genombrott, med filmer som ”Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott” och ”Bind mig, älska mig”. Sedan försvann Banderas till sin Hollywoodkarriär och Almodovar fortsatte göra filmer i Spanien med andra skådespelare – men det märks att båda tycker det var mycket tillfredsställande att få arbeta tillsammans igen.

– Vi hittade snabbt tillbaka till det vi hade tidigare, säger Banderas. På många sätt är Pedro sig lik, och han fortsätter att utmana. Han är mer Almodovar nu än han någonsin varit tidigare.

Den plastikkirurg som Banderas spelar har av många liknats vid doktor Frankenstein, men Banderas håller inte riktigt med.

– Jag ville inte göra honom till ett monster. Det hade varit väldigt lätt att göra det, men Pedro förbjöd mig. Han är ju en sorts familjedoktor. Om vi hade gjort honom öppet galen, så hade vi förlorat publiken. Man måste tro på honom.

Filmen inbjuder inte minst till diskussion om skönhetsoperationer.

– Skönhet är väldigt viktigt i Hollywood, och det finns ett oerhört tryck att bibehålla skönhet och ungdom med alla medel. Det är speciellt grymt för kvinnor. Och det är inte slut än. Om 25 år kommer vi säkert att bli erbjudna möjligheten att leva längre. Och det kommer att öka den sociala diskrimineringen. De rika lever vidare, de fattiga dör, säger Banderas.

Gunnar Rehlin

Mer läsning

Annons