Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att bearbeta bögskräck

/

Annons

Den 10 oktober 2010 hölls den andra Prideparaden i Serbiens huvudstad Belgrad, och till skillnad från den allra första paraden nio år tidigare (som stoppades helt av våldsamma motdemonstranter) avlöpte den ganska smärtfritt. Inte på grund av bristande hotbild mot det tusenhövdade tåget, utan för att 5 600 ilskna böghatare hölls i schack av 6 000 poliser.

Den serbiske regissören Srdjan Dragojevic var på plats med ett filmteam för att få bilder till ”Paraden”, en film om en fiktiv Prideparad i Belgrad – ett projekt som han hade funderat på sedan den misslyckade paraden 2001. Det är inte svårt att förstå varför. Det finns en explosivitet i krocken mellan machokulturen i spåren av Balkankriget och den spirande homorörelsen i samma hörn av Europa.

”Paraden” handlar om bögparet Mirko och Radmilo, som lever i ständig skräck för Belgrads många homofober. Mirko är engagerad i planeringen av Prideparaden, men polisen vägrar ta ansvar för att skydda deltagarna. Krigsveteranen och gangstern Limun ställer motvilligt upp som säkerhetskonsult, och tillsammans med Radmilo reser han runt i ex-Jugoslavien i jakt på gamla vapenbröder som kan hjälpa dem.

Dragojevic har själv myntat den bästa beskrivningen av sin film: en politiskt inkorrekt komedi. Här haglar bögskämten och samtliga rollfigurer bygger på tydliga stereotyper av homosexuella och machomän.

Karin Svensson/TT Spektra

Mer läsning

Annons