Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ben Affleck tar ­revansch som regissör

/
  • Från uträknad skådespelare till firad regissör – nu omgärdas Ben Affleck av Oscarsrykten.

Annons

För inte så många år sedan var Ben Affleck uträknad som skådespelare och någon som man drev med i skvallerpressen. Nu är han en hyllad regissör, vars nya film ”Argo” är en av de hetaste kandidaterna inför årets Oscarsnomineringar.

Efter de kritikerhyllade ”Gone Baby Gone” och ”The Town” kommer nu ”Argo”, som får Sverigepremiär nu på fredag. Den hör till de mest förhandstippade titlarna inför den kommande Oscarutdelningen.

– Jag hade gjort en rad filmer som inte fungerade. Jag var trött på skådespeleri – och jag kände att jag ville styra min karriär mot att regissera, säger den nu 40-årige Ben Affleck.

”Argo” är en verklighetsbaserad blandning av thriller och komedi. Den utspelas 1980, sedan den amerikanska ambassaden i Teheran stormats och personalens tagits som gisslan. Sex av amerikanerna lyckas fly och det gäller att få ut dem ur landet.

Filmen inleds med att Affleck i tecknad form berättar om Irans moderna historia, om förtrycket under shahen, om hur denne störtades och om hur det faktum att han skyddades av USA utlöste vrede hos folket som krävde att han skulle utlämnas. Affleck menar att denna inledning var helt nödvändig.

– Det finns väldigt många som inte vet vad som hände. Det var nödvändigt att ge det hela den politiska bakgrunden. Annars skulle det bara se ut som om en massa galna människor som stormar vår ambassad och så skickar vi in CIA som reder upp alltihop. Det fanns ju en orsak till att de reagerade som de gjorde, och det var viktigt att visa upp detta.

Många amerikanska filmskapare vill inte erkänna att de gjort en politisk film – de är rädda för att detta ska stöta bort publik.

– Jag hade inte som mål att göra en politisk film, jag ville göra en thriller som påminde om de 70-talsfilmer som jag älskar, säger Ben Affleck. Å andra sidan går det ju inte att bortse från att filmen har en politisk sida, inte minst med tanke på hur relationen mellan USA och Iran ser ut i dag.

Ben Affleck spelar själv en av huvudrollerna.

– Jag tycker om att vara skådespelare och jag vill fortsätta att ha en karriär som sådan även om jag också vill regissera.

Gunnar Rehlin /TT Spektra

Mer läsning

Annons