Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biers ljusa film om cancer

/
  • ”Bröllop i Italien” är en romantisk komedi med cancer som tema.
  • Susanne Bier gjorde succé på filmfestivalen i Venedig med sin film ”Bröllop i Italien”. Nu får den svensk premiär.

Hennes förra film ”Hämnden” vann en Oscar. Nu är Susanne Bier tillbaka med en romantisk komedi – om cancer.

Annons

En av de stora succéerna på årets Venedigfestival var Susanne Biers romantiska komedi ”Bröllop i Italien”. Med 600 000 sålda biljetter har den redan blivit en stor framgång i Danmark – nu är det Sveriges tur att se denna komedi med ett mörkt stråk av cancer som botten.

– Jag ville inte göra ett drama om cancer, i stället blev det en ljus historia, säger Susanne Bier i telefon från Los Angeles.

”Bröllop i Italien” handlar om hårfrisörskan Ida, som opererats för bröstcancer och om engelsmannen Philip, som bor i Köpenhamn.

De båda möts när deras respektive barn ska gifta sig på en gård i Italien under en helg som blir mycket känslomässigt tumultartad.

– Manusförfattaren Anders Thomas Jensen och jag hade länge velat göra en med cancer som tema. Min mor hade bröstcancer, Anders Thomas mamma hade också cancer. Ämnet låg där och väntade, men vi hade inte modet. Men så kom vi på att i stället göra en komedi, en ljus historia, och utvecklade det.

Trine Dyrholm och Pierce Brosnan spelar huvudrollerna. När man ser filmen känns båda helt självklara, men Bier säger att hon och Jensen aldrig skriver direkt för en viss skådespelare.

– Det blir så platt då. Det blir fel, det läggs på ett extra lager. Jag hade några skådespelerskor som jag tänkte på, men när valet föll på Trine kändes det helt rätt.

– Och Pierce, han hade sett min film ”Bröder”, men han var först lite skeptisk. Sen kände han att han ville göra filmen.

”Bröllop i Italien” har alltså blivit en stor publikframgång och recensionerna från Venedigfestivalen var översvallande positiva. Men Susanne Bier känner att genren romantisk komedi ses lite över axeln av kritikerna.

– Den ses inte som fin nog, det märktes även här i Danmark.

Nu i veckan reser hon hem till Danmark, för att i slutet av månaden resa till en filmfestival i Goa, där man kommer att visa en retrospektiv av de filmer hon gjort. Sedan väntar – ledighet.

– Jag har gjort två filmer efter varandra. Jag känner att ja nog ska ta det lite lugnt nu ett tag. Jag har några erbjudanden, men jag måste ta det lugnt.

Om den för några år sedan aviserade tv-serien om Ingmar Bergman, med manus av Henning Mankell, vill hon inte tala.

– Det är lite komplicerat och tricky.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons