Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bill Skarsgård är årets ”Shooting Star”

/
  • Bill Skarsgård har utsetts till Sveriges Shooting Star på filmfestivalen i Berlin.

Årets svenska ”Shooting Star”: Bill Skarsgård, 21. Han har blivit utnämnd att representera Sverige vid filmfestivalen i Berlin i februari.

Annons

Tidigare har Sverige representerats av bland annat Alexandra Rapaport, Alicia Vikander och Bills storebror Gustaf.

– Det är superroligt. En fin utmärkelse, säger Bill Skarsgård.

Att vara ”Shooting Star” innebär en veckas vistelse på Berlinfestivalen i sällskap med andra unga skådespelare från Europa. De umgås, är med på workshops och, inte minst, möter producenter och regissörer från andra länder.

– Gustaf fick rollen i Peter Weirs ”The Way Back” tack vare att han var ”Shooting Star”, säger Bill Skarsgård, som hade hört att han var påtänkt för att bli årets svenska stjärna:

– Men jag trodde inte det skulle bli något. Jag hade inte räknat med det, så det kom som en glad överraskning.

Bill Skarsgård är verkligen ett stjärnskott i svensk film. Bara det senaste året har han setts i fyra stora svenska filmer; ”I rymden finns inga känslor”, ”Himlen är oskyldigt blå”, ”Kronjuvelerna” och ”Simon och ekarna”. Denna vecka gör han sin sista inspelningsdag på sin första icke-svenska film, ”Anna Karenina”, med Keira Knightley i huvudrollen.

– Det är en liten roll, men det är coolt att få göra den.

Vad han ska göra under kommande vår är ännu inte klart. Han säger att det finns lite ”lösa projekt” som han funderar över.

Det finns en möjlighet att ”Simon och ekarna” på något sätt kommer att hamna på Berlinfestivalen. Dels är den delvis tyskfinansierad, dels är författarinnan Marianne Fredriksson ett stort namn i Tyskland.

Berlinfestivalen börjar den 9 februari.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons