Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Call Girl” blir stor Guldbaggefavorit

/

Omdebatterade ”Call Girl” ser ut att bli Guldbaggegalans stora vinnare. Med elva nomineringar har filmen ett rejält försprång före utmanare som de hyllade dokumentärerna ”Searching For Sugar Man” och ”Palme”.

Annons

Efter att ha anmälts för förtal för sitt eventuella Palmeporträtt ser filmen ”Call Girl” ut att gå mot en rejäl revansch. När Guldbaggenomineringarna presenterades på torsdagen var filmen nominerad i elva av 19 kategorier. Filmen kan bland annat ta hem de tunga priserna för bästa film och bästa regi.

– Vi har jobbat stenhårt, försökt att stoppa mycket hjärta i filmen, säger fotografen Hoyte van Hoytema som är nominerad till en bagge för fotot i ”Call Girl”.

Annars verkar både filmkännare och publik överens om att 2012 har varit dokumentärernas år. ”Palme” av Kristina Lindström och Maud Nycander sågs av 250 000 personer på bio och är nominerad till tre Guldbaggar. För första gången på tolv år finns även en dokumentär med bland de nominerade för bästa film. Malik Bendjellouls ”Searching For Sugar Man”, om den försvunne sångaren Rodriguez, slåss om priset med Gabriella Pichlers ”Äta sova dö” och Mikael Marcimains ”Call Girl”. ”Searching For Sugar Man” är nominerad i totalt sex kategorier, bland annat för bästa manus.

Stjärnskottet Nermina Lukac är en av dem som kan ta hem priset för Bästa kvinnliga skådespelare för sin roll i ”Äta sova dö”. Hon har redan prisats internationellt och är omtumlad över att allt har gått så fort.

– Den har så mycket budskap, både rollen och hela filmen. Man kan beröra människor som kanske annars är svåra att beröra, som arbetslösa ungdomar. Visa dem att ”du är inte ensam, var stark, ge inte upp”, säger Nermina Lukac.

Johannes Brost gjorde en rejäl comeback med rollen som den krisande klubbkungen Janne i Axel Peterséns ”Avalon”, nu är han nominerad för bästa manliga huvudroll.

– Den ligger ju rätt nära mig och det liv som jag har haft tidigare, men som gudskelov är över nu, just det här med nattklubbar och att aldrig gå hem. Så jag hade inga problem med karaktären, säger Johannes Brost.

Sveriges Oscarsbidrag, ”Hypnotisören”, fanns däremot inte med bland de nominerade.

Vinnarna presenteras på Guldbaggegalan i SVT den 21 januari som leds av Babben Larsson.

Erika Walukiewicz/TT Spektra

Sofia Juvel/TT Spektra

Mer läsning

Annons