Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charmlös high school-film

/

”Lol” är en förkortning för ”laughing out loud”, som kidsen använder när de messar och chattar med varandra.

Annons

Eller, tja, i alla fall 2008 när det franska originalet gjordes. Vem vet, i dag kanske det uttrycket klingar lika fräscht som Nick Borgens låt ”World Wide Web”?

Det är hur som helst den djärva titeln på denna film, om ett skakigt mor-och-dotter-förhållande.

I Hollywood-versionen, regisserad av originalets Lisa Azuelos, spelas Lola av tonårsmegastjärnan Miley Cyrus och hennes mamma spelas av Demi Moore.

Tyvärr är den en slött genomförd high school-film som i det stora hela saknar charm och riktigt trovärdiga konflikter. Men här finns också några rätt roliga och originella scener, som jag misstänker har sin grund i det franska originalet och som har fått leva kvar genom det småtöntiga och onödigt konstlade ”Beverly Hills”-färgade filter som resten av storyn har manglats igenom.

Lola, eller ”Lol” som hon också så fiffigt kallas, blir dumpad av sin kille första dagen efter sommarlovets slut. Sedan tar en radda ”jobbiga tonårsproblem” vid, som tyvärr aldrig får chansen att verkligen bränna till (var är manusförfattaren till ”Mitt så kallade liv” när man behöver henne?). Historien rushar sig igenom alltihop som om filmmakarna hoppas på att Miley Cyrus och hennes översminkade kompisar ska fylla ut tomrummen.

Det går sådär och ”Lol” kommer inte att gå till high school-films-historien, även om jag gillar anslaget med att försöka skildra relationen mellan den tonåriga dottern och hennes mamma, och faktiskt mormor, på ett innerligt vis.

Det är också stor humor att de tre kvinnorna från olika generationer i den här familjen har samma, grundmurade whiskeyröst.

Och till ”Lols” försvar finns också flera uppfriskande scener där de unga tjejernas sexualitet varken problematiseras eller fördöms (förutom något enstaka obligatoriskt ”jävla hora”-utspel), den får bara existera. Där har det i alla fall hänt något sedan ”Beverly Hills” glansdagar.

Miranda Sigander

Mer läsning

Annons