Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CIA-Maya blev bin Ladins fall

/
  • Jessica Chastain spelar CIA-agenten Maya, som aldrig ger upp i jakten på Usama bin Ladin i ”Zero Dark Thirty”.

Mayaindianerna har sina profetior som inte sällan slår fel. CIA-Maya hade en annan i jakten på Usama bin Ladin – och det blev mitt i prick.

Annons

Hon var fullkomligt fanatisk i sin målsättning att leta rätt på hövdingen i Al Qaida-rörelsen. Det tog tio tuffa år efter 11 september 2001, med ytterligare blodspillan i diverse länder, innan denne skoningslöse terrorist kunde spåras och sedermera elimineras och fraktas ”hem” som en trofé i en liksäck.

Motståndet bland höjdarna i CIA:s högkvarter var starkt, president Barack Obama ville av politiska skäl ha ett hundraprocentigt säkert besked om att det var just bin Ladin som gömde sig i den pakistanska fästningen.

Endast Maya, suveränt spelad av Oscarsnominerade Jessica Chastain, var helt övertygad. Det blev avgörande för en av tidernas mest framgångsrika insats av ett Navy SEAL-team, som smög in med helikoptrar mellan bergen i Afghanistan och Pakistan, landade vid superterroristens lejonkula och gav ingen pardon väl inne i byggnaden. Jo, barnen och nästan alla kvinnor klarade sig gu’skelov.

Kontroversiella ”Zero Dark Thirty” inleds med åtskilliga utdragna förskräckliga (men antagligen nödvändiga) tortyrscener för att få fram information om var Al Qaida-ledarna befann sig. En del av filmen som skakat om höjdarna i Washington.

Emellertid bygger filmen på åtskilligt autentiskt material (Maya sägs ha existerat i verkligheten) och med en behövlig dos av inspirerande fiction så blir det en intressant, suggestiv och spännande thriller – trots att alla vet hur det slutar. Fackspråket flödar bland militärerna, men det irriterar inte alls i denna Oscarsnominerade film, skickligt regisserad av Kathryn Bigelow. Hon gillar uppenbarligen att göra den här typen av filmer. ”The Hurt Locker” om Irakkriget var ju en fullträff även den med sex Oscars som belöning. ”Zero Dark Thirty” (syftande på halvtimmen efter midnatt då räden utfördes) kan vinna fem.

Fares Fares dyker upp ibland som CIA-agent, liksom James ”Sopranos” Gandolfini som högste boss i den amerikanska underrättelsetjänsten.

Aktionen den 1 maj 2011 skickade bin Ladin till evigheten, men Al Qaida finns tyvärr fortfarande och ingen kommer någonsin att glömma 9/11.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons