Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cilla från Gävle kan få en Guldbagge

/
  • Cilla Rörby från Gävle har nominerats till en Guldbagge för bästa kostym i filmen

Det går bra för Cilla Rörby från Gävle. Hon har nominerats till en guldbagge för sitt pricksäkra kostymarbete i filmen Call Girl.

Annons

Hon jobbar med att klä på människor men vet inte alltid vad hon ska ta på sig själv. Senast på måndag måste hon bestämma vilken galaklänning hon ska välja. Då är det Guldbaggegalan i Stockholm och Cilla Rörby från Gävle är nominerad för bästa kostym i filmen Call Girl.

– Det känns skitbra och lite hysteriskt just nu, för jag vet inte vad jag ska ha på mig, säger Cilla och skrattar högt.

– Inte har jag tid att tänka på det heller och jag som har så höga krav. Men glitter och glamour ska det vara!

Guldbaggegalan är på Cirkus och Call Girl har nominerats till elva priser. Filmen är inspirerad av bordellhärvan på 70-talet då högt uppsatta personer köpte sex av minderåriga. Bordellmamman spelas av Pernilla August som rekryterar 14-åriga Iris från en ungdomsvårdsskola.

Filmen har fått mycket uppmärksamhet och Cilla har rosats för sin förmåga att pricka in stilen och fånga känslan av 70-talet på olika samhällsnivåer.

– Det var ju rätt mycket knäppa grejer att göra, säger Cilla och låter nöjd.

– Många har kommenterat behån som Pernilla August har på sig. En jädrigt vidrig behå som hon ser helt ”tacky” ut i, men det ska vara så. Så jädra häftigt! Jag har jobbat som fan för att hitta rätt, nördat in på årgången fast det måste bli tidlöst på samma gång.

Det har varit mycket diskussioner om att en av rollfigurerna påminner om Olof Palme. Vad säger du om det?

– Tråkigt, vi pratade ingenting om det när vi spelade in, det var ju Palmeregering då. Men det jag är mest fascinerad över är att ingen har intervjuat Eva Bengtsson som är huvudpersonen. Ingen vet sanningen. Det är också det som är så häftigt med guldbaggejuryn. Att de har bortsett helt från den här diskussionen.

Vad betyder det att få en guldbaggenominering?

– För mig personligen betyder den skitmycket, storslaget och känsligt! Det är Mikael Marcimains debutfilm, vi har gjort andra grejer förut som Lasermannen och Upp till kamp, men den här har jag jobbat mest med och är det roligaste vi har gjort. Det känns extra mycket också för att min pappa blev sjuk och gick bort under tiden med filmen. Arbetet fortskred ändå, man lägger inte ner, man gör, och det var pappa som fick in mig på film från början. Nomineringen är en symbol för pappa också, det känns stort.

Vad tror du din pappa tänker nu, om han kan se dig?

– Han är sur för att han inte hann se filmen, men också skitglad för hur den blev. Han skulle ha sagt ”Det var ju det jag sa. Att du skulle åka och göra bra film.”

Mer läsning

Annons