Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cronenberg mer tråkig än farlig

/
  • Spielrein blir Jungs patient och ­älskarinna i ”A Dangerous Method”.Foto: Scanbox entertainment

När David Cronenberg gör en film om Freud har nog de flesta mer spektakulära förväntningar än vad den här filmen infriar.

Annons

Cronenberg har skildrat själsliga djup förr, till exempel ”Crash” och ”Naked Lunch”, men här är han mera konventionell i sitt berättande. Historien handlar om Sabine Spielrein, en kvinna som var hans patient men som han lämnade över till sin yngre kollega Jung.

Det utvecklas i en riktning som är helt förbjuden inom psykiatrin, att läkaren har ett förhållande med sin patient.

Visserligen spelar Kiera Knightley ut som en fullständigt bindgalen kvinna, men trots alla känsloutbrott och utfall blir man inte riktigt tagen av hennes plågor. Man konstaterar bara att Kiera Knightley törs vara ful på film.

Även Michael Fassbender gör sitt bästa som en otrogen man som försöker rättfärdiga sitt beteende, men det verkar som om manus inte ger något riktigt utrymme.

Bäst är Viggo Mortensen som Freud, som han gör till en riktigt trevlig prick som arbetar plikttroget som vetenskapsman och aktar sig för frestelser. Inte tillräckligt uppseendeväckande på film, men en kul bild av Freud ändå.

Jag vill ha tillbaka den David Cronenberg som gjorde ”A History Of Violence” och ”Eastern Promises”. Där fanns spänningar som Sigmund Freud skulle kunna ta itu med.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons