Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cronenbergs film ­gjorde Pattinson rädd

/

”Twilight”-stjärnan Robert Pattinson och kultregissören David Cronenberg – hur går det ihop? Nu kommer nya filmen ”Cosmopolis” till Gävle.

Annons

– Robert var rädd, säger Cronenberg till TT Spektra.

David Cronenberg visste redan tidigt att han ville ha Robert Pattinson till huvudrollen i sin film ”Cosmopolis”.

– Men Robert var rädd. Det var så annorlunda mot allt han gjort tidigare, han skulle vara med i varenda scen och han var rädd att han inte skulle vara tillräckligt bra, säger David Cronenberg i en intervju på filmfestivalen i Cannes.

Det är förståeligt att Robert Pattinson först tvekade. ”Cosmopolis”, som bygger på en roman av Don DeLillo, utspelas till största delen inne i en limousine. Den unge miljardären Eric vill bli körd till sin frisör på andra sidan Manhattan, samtidigt som gatorna bilen färdas på kantas av alltmer våldsamma demonstrationer.

”Cosmopolis” är en film som tar upp många aktuella ämnen, inte minst den ekonomiska krisen och Occupy Wall Street-rörelsen.

– Krisen har skapats av människor och den kan klaras upp. Av ren självbevarelsedrift blir vi tvingade att hjälpa varandra. Men innan lösningen kommer ser vi att ha tvingats se alla offer som blir en följd av mänskliga handlingar – krig, svält, regeringar som missköter sig. Jag är optimist, jag tror på en lösning, men smärtan och lidandet innan dess är verkliga.

Under färden får han i bilen besök av allt från sin finansiella rådgivare till sin älskarinna, och även om det förekommer både sex och våld är det en sak som överväger: dialog. Det pratas oavbrutet.

– I mina tidiga skräckfilmer fanns det mycket blod, men jag tycker att det också fanns intressant dialog. Men på den tiden hade jag inte tid att ägna mig åt skådespelarna, och det var något jag längtade efter, säger David Cronenberg.

Han berättar att dialogen i boken intresserade honom.

– När jag läste den kände jag hur jag längtade efter att få höra riktigt bra skådespelare säga replikerna. Och det är inte nödvändigt för åskådaren att förstå allting. Försök att följa med så gott det går. Jag sa till Robert att det var inte ens nödvändigt för honom att förstå allt det han skulle säga.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons