Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cruise tar lagen i egna händer

/

Annons

Av en händelse återsåg jag en av ”Mission Impossible”- filmerna på tv häromkvällen. Ingen favorit precis, utan mera som ”Stålmannen” goes crazy i högst osannolika teknologiska miljöer.

Här känns Tom Cruise något sånär mera jordnära som den mystiske ensamvargen Jack Reacher, även om det naturligtvis haglar av överdrifter i denna underhållande kombination av thriller och action.

Inledningen är fantastiskt bra, om än otäck i sina associationer till verkligheten med en prickskytt som skördar det ena offret efter den andra. Den misstänkte grips direkt och frågar efter denne kompromisslöse krigsveteranen Jack Reacher, som hållit sig undan i två år.

Reacher dyker upp, börjar efter diverse turer samarbeta med den misstänktes advokat Helen Rodin (Rosamund Pike). Till råga på allt är hon dotter till åklagaren i fallet (Richard Jenkins i sin välanvända roll) och småningom övertygar Reacher henne om att det finns vissa motiv för prickskyttens handlande och att fallet inte är så solklart som det verkar.

Ett koppel av skurkar tar upp jakten på Reacher, varpå en Jigsaw-liknande typ från ett fångläger i Östeuropa blandar sig i katt-och-råtta-leken där det tyvärr också ingår en obligatorik biljakt. Gamle Robert Duvall dyker sedan upp i en roll som vapenhanlare och tillför upplösningen en hel del humor. Det behövs eftersom Tom Cruise blir både en sorts skoningslös Charles ”Death Wish” Bronson, Clint ”Dirty Harry” Eastwood och framför allt Sylvester ”Rambo Stallone.

Filmens producent Tom Cruise är utmärkt i huvudrollen, liksom Rosamund Pike och några till. Regissören Christopher McQuarrie har lyckats med en actionfylld thriller som bjuder på dryga två timmars underhållning.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons