Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalles film får 3 mille

/

Annons

Efter flera år i kylan får Peter Dalle pengar från Svenska Filminstitutet. Hans kommande film får tre miljoner i produktionsstöd.

För bara en månad sedan berättade den prisbelönte komikern och regissören om svårigheterna att förankra sina filmidéer hos Svenska Filminstitutet, SFI. Bland annat kallade han deras vägar för outgrundliga och förklarade sin åtta år långa frånvaro från filmregistolen med att han helt enkelt inte getts möjlighet att finansiera sina projekt.

– Jag har hållit på med en massa filmprojekt men SFI har sagt nej. De tycker inte att det jag gör är något bra. Det är oerhört frustrerande att skriva manus och bara få nej, sade Peter Dalle i början av mars till tidningen Expressen.

Men nu verkar det alltså som att makthavarna på SFI ändrat sig. Peter Dalles nya film, en än så länge obetitlad thriller, får tre miljoner kronor i produktionsstöd. Men pengarna får inte filmens producent Patrick Ryborn att jubla. Summan är att jämföra med långfilmsdebuterande Martin Högdahl, vars film ”Isdraken” får nio miljoner kronor av SFI.

– Vi fick i alla fall någonting. Men en film med den här budgeten ligger normalt stödet på åtta miljoner, men nu är det så här, säger producenten Patrick Ryborn.

Detaljerna kring Peter Dalles kommande projekt är dock ännu höljda i dunkel.

Niklas Kjellberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons