Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Craig trovärdig som Mikael Blomkvist

/
  • Mikael Blomkvist (Daniel Craig) har mobilproblem i Hedestad. ”Just nu kan du inte nå det önskade numret”, säger Telia-rösten på svenska.
  • Rooney Mara övertygar i rollen som Lisbeth Salander.

”Män som hatar kvinnor” var en gastkramande thriller när filmen väl kom igång från första halvans parallellhistoria med Mikael Blomkvist å ena sidan, Lisbeth Salander å den andra.

Annons

Småningom möts de tu och då slår det gnistor om det hela, alla ni som läst Stieg Larssons första bok i trilogin vet ju vad det handlar om.

Amerikanska remaken ”The Girl With The Dragon Tattoo” är minst lika bra som den svenska förlagan. Mycket är sig likt, annat är nytt, särskilt de kalla miljöerna i hälsingebygden som ju ligger långt ifrån Nordpolen som 08:orna i filmen tycks tvivla på.

Den gamla bron i Segersta är central i många scener och sen måste jag tillstå att hackern och researchgeniet Lisbeth Salander är också en sjuhelsikes tuff mc-förare.

Karismatiske Daniel Craig har jag alltid gillat, inte bara när han spelar James Bond. Här överglänser han Michael Nyqvist från svenska filmen (vilket inte säger lite), om jag nu ska fortsätta tjata om jämförelser. I så fall är inte Rooney Mara vassare än Noomi Rapace, fast det är målfoto dem emellan. Snacka om look-a-like förresten, tatueringarna sitter där de ska och Lisbeths revansch på sin äcklige förmyndare Bjurman är den enda form av tortyr man kan försvara.

Blomkvists och Salanders grävande i familjen Vangers förflutna, där de möter en mörkare och blodigare historia än någon av dem kunnat ana, trissas upp allt eftersom och det är precis som en nagelbitare till thriller ska vara. Även om ett minus i detta sammanhang är att vi vet hur det kommer att gå. Steven Zallians manus kan ju inte ändra på den saken även om, som sagt, en hel del är nytt.

Både Stellan Skarsgård (som efterträtt Peter Haber) och litet grand Per Myberg bidrar från den svenska kändiseliten och en del andra susar också förbi. Men de står naturligtvis i skuggan av Daniel Craig, Rooney Mara och gamle Christopher Plummer, som vi minns från ”Sound Of Music” på 1960-talet. Här har Plummer tagit över Sven-Bertil Taubes roll som Henrik Vanger, industrimagnaten som iscensätter hela storyn för att lösa gåtan med mystiskt försvunna familjemedlemmen Harriet.

Hollywood-versionen är både otäckare och sexigare än den svenska versionen, men båda är likvärdiga. ”Män som hatar kvinnor” var ju först, hade det varit tvärtom skulle jämförelsen säkert kännas annorlunda.

David Fincher har gjort ett kanonjobb, men så har han ju haft en budget som var vida överlägsen Niels Arved Oplevs.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons