Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Radcliffe går från Harry Potter till skräckfilm

/
  • ”The Woman In Black”. I filmen spelar Daniel Radcliffe en advokat som dras in i en spökhistoria.
  • Daniel Radcliffe. Anstränger sig numera för att göra något helt annorlunda än Harry Potter.Foto: Scanpix

För att visa att han inte bara är synonym med Harry Potter gör Daniel Radcliffe något helt annorlunda i sin nya film.

Annons

– Jag har sagt nej till väldigt mycket. Men den här kändes rätt, säger Radcliffe till TT Spektra om skräckfilmen ”The Woman In Black”.

Om den vane Londonresenären tycker sig känna igen titeln, beror det på att ”The Woman In Black” i många år har spelats på teater i den engelska huvudstaden. Det är berättelsen om en advokat, som är sörjande änkling och enbarnsfar, och som kommer till en liten stad på landet för att sköta en bouppteckning. Där dras han snabbt in i byns mörka hemlighet, som har att göra med ett isolerat, fallfärdigt hus och den kvinna som sägs spöka där.

– Jag hade inte sett pjäsen, men det var ett väldigt bra manus, säger Daniel Radcliffe. Det handlar inte bara om skräck, utan också om död och den process det innebär att sörja, att ha förlorat någon. Jag vet egentligen inte varför jag drogs så till detta med döden. Kanske har det att göra med att utsikten från mitt pojkrum var en kyrkogård.

Han säger att den stora utmaningen med att göra ”The Woman In Black” var att inte säga för mycket.

– Med ”Potter” var det väldigt många olika historier samtidigt, och det krävdes därför en massa dialog för att berätta vad som hände. I en skräckfilm är det annorlunda. Här gäller det att berätta visuellt, att överraska publiken.

Daniel Radcliffe är själv skräckfilmsfan, och tycker att Stanley Kubricks ”The Shining” är den ruggigaste film som någonsin gjorts.

– Fast jag tycker vår film också är otäck.

Sedan han kunde lägga Harry Potter på hyllan har 22-årige Daniel Radcliffe även gjort en lång sejour på Broadway, där han spelat (och sjungit) huvudrollen i musikalen ”Hur man lyckas i affärer utan att egentligen anstränga sig”.

– Jag saknar New York, jag saknar mina vänner där. Samtidigt är det skönt att varje morgon kunna vakna upp utan att behöva undra över hur min röst mår, att veta att jag inte behöver sjunga.

Daniel Radcliffe jobbar hårt nu, gör film efter film, och han är ärlig kring varför.

– Det är viktigt att göra mycket nu, att smida medan järnet är varmt.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons