Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den yttersta kärleken

/
  • Emmanuelle Riva är fantastiskt bra i rollen som den strokedrabbade Anne i ”Amour”.
  • Jean-Louis Trintignant spelar George, äkta make till den strokedrabbade Anne i Michael Hanekes rörande ”Amour”.

Michael Haneke har gjort många obehagliga filmer om våld och hot om våld och han kan hålla en biosalong i spänning inför ett annalkande hot.

Annons

Verkligt eller inte.

I ”Amour” skildrar han kärleken, den kärlek som varar tills döden skiljer oss åt. Amour fick i måndags Guldbaggen för bästa utländska film och tävlar också om en Oscar, så det är en rikt belönad film.

Amour handlar om kärlek men är ingen romantisk saga utan handlar just om kärleken när döden nalkas och det är en berättelse som inte är så lätt att ta till sig. De flesta värjer sig.

Jean-Louis Trintignant spelar mannen och Emmanuelle Riva spelar hans fru, båda musiker i 80-årsåldern. Isabelle Huppert spelar dottern som också är musiker.

Under 60-talet var de båda franska stjärnor; Trintignant i till exempel En man och en kvinna och Riva i Hiroshima mon amour.

Vi möter dem första gången på en konsert med en solist som en gång var hennes elev, så det är ett aktivt gammalt par som strålar mot varandra.

De lever i en stor Parisvåning med ett stort bibliotek och med mycket musik. Ett stilla liv med det gamla invanda. Få hälsar på och dottern är upptagen och när hon kommer har hon bråttom och vill ordna upp saker. Bara snabba ointressanta fläktar från världen utanför. Sina vänner träffar de på begravningar.

En morgon händer det hustrun något, hon försvinner i sig själv och maken får ingen kontakt med henne under några minuter. Det var en lätt stroke som slutar med att hustrun sitter i rullstol. Livet krymper, världen blir mindre. De vardagliga lyften tär på dem bägge. Hustrun vill inte leva så.

Med skröplig värdighet fortsätter de sina begränsade liv. De avskärmar sig från världen och går tillsammans mot det oundvikliga slutet. De har en gemensam pakt och släpper inte in andra i sina beslut.

Ett fantastiskt skådespelarpar ger kärlekssagan en plågsam verklighet men också en innerlig ömhet.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons