Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det myllrar av filmer på bio i sommar

/
  • Ödets timma är slagen för Harry Potter och hans vänner, i ”Harry Potter och dödsrelikerna del 2”.
  • Stellan Skarsgård spelar ondskefull rektor för en förfärlig ungdomsvårdskola – som har funnits på riktigt – i den norska filmen ”Flykten från Bastöy”.

Harry, Ron och Hermione tar farväl och Daniel Craig jagar utomjordingar i vilda västern. Samtidigt tar festivalpärlor och internationell kvalitetsfilm plats på bioduken, under en biosommar för filmälskare.

Annons

Förr var juni, juli och augusti en lågsäsong på biograferna med ytterst få premiären. Men på senare år har sommaren kommit att definieras av amerikanska storfilmer – maffiga fantasyfilmer och högoktanig action som har kunnat konkurrera med hängmattan en slö eftermiddag i semestertider.

Nu är det dags för ännu ett steg i utvecklingen. Medan SF är nästan ensam som biografägare, kliver små distributörer fram med spännande filmer. På sommaren, då färre filmer än vanligt har premiär, har de lättare att ta sig in på biorepertoaren. Men även Hollywood vill visa att de kan bidra med sommarkvalitet.

Resultatet är ett myller av filmer för alla smaker, från monsterslakt i 3D (”Priest”) till två killar som snackar om livet över god mat (Steve Coogan och Rob Brydon i ”The Trip”). Här finns ett klassiskt grekiskt drama förklätt till libanesisk krigsfilm (”Nawals hemlighet”) och ett nutida grekiskt familjedrama som för tankarna till Josef Fritzl (”Dogtooth”). Här finns lesbisk kärlek, patriotiska superhjältar och brudtärnor som festar loss på grabbigt vis (i hårt hajpade komedin ”Bridesmaids”). Och den 13 juli går en era i graven, då den allra sista filmen om Harry Potter har premiär.

Karin Svensson/TT Spektra

Mer läsning

Annons