Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Disney köper Lucasfilm – gör nya ”Star Wars”

/
  • På gång igen. Den första ”Star Wars”-filmen, med Harrison Ford, Carrie Fisher och Mark Hamill, kom 1977. Den sjunde, men långt ifrån sista, filmen beräknas få premiär 2015.
  • George Lucas har sålt sitt filmimperium till Disney.

Disney har köpt Lucasfilm. Nu har man långt gångna planer på flera nya ”Star Wars”-filmer. Nästa, den sjunde i ordningen, beräknas få premiär 2015.

Annons

På tisdagen blev affären klar att Disney slagit till och köpt ”Star Wars”-skaparen George Lucas filmimperium Lucasfilm. Enligt Variety kostade affären Disney närmare 27 miljarder kronor.

– Ett av mina största nöjen under de gångna 35 åren har varit att se hur ”Star Wars” vandrat från en generation till nästa. Nu är det dags för mig att lämna över projektet till nästa generations filmskapare. Jag har alltid trott på att ”Star Wars” skulle leva vidare även efter min tid, och jag tyckte att det var viktigt att ordna övergången under min livstid, sade George Lucas när affären offentliggjordes.

Nu planeras enligt AFP en ny ”Star Wars”-trilogi, varav den första filmen väntas få premiär 2015. Arbetet med den har redan börjat så smått. Efter trilogin är tanken att ytterligare filmer ska gå upp med två till tre års mellanrum.

Den första ”Star Wars”-filmen, med Mark Hamill och Harrison Ford i huvudrollerna, kom 1977. Två trilogier har skapats hittills, där de tre senaste filmerna är så kallade prequels som utspelar sig före de tre äldsta filmerna.

”Star Wars” kommer i och med affären med största sannolikhet att få ännu mer utrymme än tidigare i Disneys olika nöjesparker. Sedan 1987 har företagen samarbetat på just den fronten, och Disney planerar nu att låta Obi-Wan och gänget ta mer plats i form av diverse åkattraktioner. För att inte tala om i de leksaksaffärer och andra butiker som säljer figurer och prylar från filmerna. I år räknar Lucasfilm med att dra in nästan 1,5 miljarder kronor på ”Star Wars”-produkter, och Disney ser klara möjligheter till större slantar i framtiden.

– Med nya filmsläpp och stöd från Disneys tv-kanaler kommer det här att växa under många år, sade Disneys finanschef Jay Rasulo på tisdagen.

Therese Lindström/TT Spektra

Mer läsning

Annons