Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doldisarna som gör succé i Hollywood

/
  • Svenska regissörduon Måns Mårlind och Björn Stein. ”Det känns både märkligt och som en lättnad, helt fantastiskt”, säger de sedan ”Underworld: ­Awakening” gått direkt upp på amerikanska biotoppens förstaplats.
  • Kate Beckinsale är tillbaka. ”Hon var jätterolig, så där typiskt brittiskt snabb i repliken hela tiden”, säger Måns Mårlind.

Underworld Awakening, Filmstaden & Roxy/Star, Fredag 16 mars.

Annons

De är doldisarna som gör succé i USA.

Den svenska regissörsduon Måns Mårlind och Björn Stein ligger just nu etta på den amerikanska biotoppen med ”Underworld: Awakening”.

I Hollywood vet alla ”viktiga” personer vilka de är. Men här hemma är de fortfarande ganska okända.

– Jag blev faktiskt förvånad att vi fanns med i den där hyllningen till Hollywood-svenskar på Guldbaggegalan, säger Björn Stein.

Han och mångårige parhästen Måns Mårlind sitter på ett fik i Vasastan i Stockholm och skrattar åt ironin i att de hamnade högst upp på den amerikanska biotoppen samtidigt som Björn tvingades uppsöka vårdcentralen för att ha blivit magsjuk på planet hem efter galapremiären.

Men så är filmarbete inte särskilt glamouröst heller. Inte ens på den nivån där de båda svenska regissörerna befinner sig. Snarare beskriver Måns Mårlind och Björn Stein upplevelsen med ”Underworld: Awakening”, som hade en budget på 70 miljoner dollar, som ett krig.

– När det handlar om så här mycket pengar så kommer killarna som håller i plånboken. Och de har åsikter och mycket stort självförtroende. Det var konstant strid i över ett år, du ska bara veta hur mycket vi har åldrats, säger Måns Mårlind.

– Sen är det ju sjukt att det alltid känns som att det inte finns tillräckligt med pengar, trots att vår film kostar mer än hela filmavtalet. Då mår man ju illa, en film på knappt en och en halv timme och det enda man säger är ”we need more money”, säger Björn Stein.

De beskriver ”Underworld: Awakening” som nattsvart men underhållande action. Recensenterna har gett blandade omdömen men publiken strömmade till och spenderade 25 miljoner dollar på biljetter första helgen.

– Att gå in i en franchaise och göra film nummer fyra är ju självmord på ett sätt. Om man vill vara filmskapare och inte bara löneslav. Men vi kände att det fanns något i de tidigare filmerna som vi gillade och att det här allvaret och mörkret de har passade oss. Men Hollywood är så hårt, om du inte levererar så gör du ingen mer film där, säger Måns Mårlind.

Måns Mårlind och Björn Stein har jobbat tillsammans länge. Mest kända är de kanske för övernaturliga sci-fi-thrillern ”Storm” med Eva Röse. Det var också ”Storm” som öppnade dörren till Hollywood för duon.

– Det sägs att man inte ska åka till Hollywood utan en inbjudan och för oss var det ”Storm” som fixade den. Vi har åkt fram och tillbaka och suttit i hundratals möten och träffat folk, en, två och tre gånger. Vi har jobbat stenhårt för detta i över fem år nu, säger Måns Mårlind.

Även om de kan tänka sig att jobba i Sverige igen så finns också suget efter att ta steget och bosätta sig i Los Angeles.

– Det är mycket som ska klaffa när man har barn och familj. Men ska man verka på den här nivån så kanske det måste bli av så småningom, säger Björn Stein.

Mer läsning

Annons