Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dolph tillbaka som "Galne Gunnar"

/
  • Dolph Lundgren tillsammans med sina gamla kompisar Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger och Jean-Claude Van Damme på premiären av
  • Dolph Lundgren är bioaktuell i ”Expendables 2”.

Dolph Lundgren är tillbaka på vita duken i "Expendables 2", en hårdkokt action med idel gamla hjältar i huvudrollerna. Men till hösten ger han sig på något helt nytt när han spelar in ett drama helt befriat från karatesparkar.

Annons

Stridsvagnen "Bad attitude" dundrar in, skotten viner genom luften, blodet sprutar och Sylvester Stallone vrålar "Come on, you bastards!". Den som förväntar sig något annat än hårdkokt action när "Sly" åter sammanstrålar med Dolph Lundgren, Jet Li och Jason Statham i "Expendables 2" är fel ute. Den här gången har rollbesättningen dessutom berikats med namn som Jean-Claude Van Damme, Chuck Norris och Liam Hemsworth, och både "Terminator"-stjärnan Arnold Schwarzenegger och "Die hard"-hjälten Bruce Willis har fått större roller än i första filmen.

- Det är kallt, besvärligt och jäkligt. Man är trött och gör sig illa. Men jämfört med många andra filmer jag har gjort så var den här rätt rolig att spela in eftersom vi känner varandra. Och alla killar är idrottskillar av olika slag. Att man har det gemensamt gör det extra trevligt, säger Dolph Lundgren, och berättar om hur skådespelarna gick upp vid fyratiden på morgnarna för att hinna med ett träningspass före inspelningarna.

"Galne Gunnar"

Själv är Dolph Lundgren gammal Europamästare i karate. Att alla huvudrollsinnehavarna är sportiga typer satte press på skådespelarna när det kom till att själva göra riskfyllda stunts, berättar han:

- Folk vill se Van Damme sparkas och Dolphan slå någon på käften. Och då blir det lite farligare. Det gäller att tänka sig för. Blåmärken får man ju alltid. Lite blodvite eller att åka på en smäll är inte så farligt.

Den här gången visar det sig att hans karaktär Gunnar Jensen, eller "Galne Gunnar" som han själv kallar honom, är kemiingenjör - precis som Dolph Lundgren själv. Stallones påhitt, berättar Lundgren:

- Vilken tillfällighet va! Gunnar är ett galet geni, och det blir lite komedi. Det var stimulerande för mig.

Spelar in drama

Dolph Lundgren har många olika projekt på gång i höst. Ett av dem är lite överraskande "Without you I'm nothing", ett drama som väntas få premiär nästa år.

- Ingen action. Inga karatesparkar. Dialog. Vi får se hur det går, skrattar han.

Filmmanuset har skrivits av Robin Bain och handlar om en strippa i Los Angeles. Lundgren spelar en rik maffiaboss.

- Det är väldigt mycket droger och sex i den här filmen. Utom för min karaktär, han tittar mest på.

Får vi se dig i "Expendables 3" sedan?

- Jag har hört att de har snackat om en trea. Det är klart, är det ett bra manus och om Galne Gunnar får något trevligt och galet att göra så kan man väl hoppa på.

Therese Lindström/TT Spektra

Mer läsning

Annons