Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyngkåt och hur mobbad som helst

/
  • Alma och hennes kompisar hatar alla sin lilla byhåla. Ett nöje är att ge fingret åt skylten med ortsnamnet på, som de passerar varje dag med bussen.

”Få meg på, for faen” är den norska titeln på denna udda, bitterljuva komedi om en 15-årig tjej som är dyngkåt och hur mobbad som helst, om man får ta till en travestering på Mia Skäringer.

Annons

Hon är kul hon också och detta är en synnerligen annorlunda komedi som handlar om tonåringars sexfantasier och drömmar om att få komma bort från den gudsförgätna håla som kallas Skoddeheimen. Alkohol och haschrökning blir ett sätt att fly tristessen.

I fokus finns Alma, besatt av telefonsex, så till den grad att mammans ekonomi är på väg att raseras. Men lite kul är det när modern blir utsatt för ett bonussamtal. Alma kärar ner sig i skolans charmige gitarrist Artur och har svårt att skilja på fantasi och verklighet och när hon påstår att han vid ett tillfälle ”ollat” henne så blir hon utstött av kompisarna (utom en) och kallad för pitt-Alma av praktiskt taget alla i omgivningen. Till slut pallar hon inte utan rymmer till sin syster i Oslo.

Henriette Stenstrup är lysande i huvudrollen och även i övrigt bärs filmen fram av starka insatser från de oerfarna aktörerna. Det är nästa dokukänsla över det hela. Och norsk film är verkligen i ropet.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons