Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma är hård som diamant

/
  • ”Apflickorna”. Filmen utspelar sig till stor del i ett ridhus, där en grupp tonårsflickor tävlar - på liv och död – om platser i voltigelaget.
  • I centrum för ”Apflickorna”. Där  står Emma (Mathilda Paradeiser), en hård och tyst tonårsflicka som försöker kontrollera sin omgivning.Foto: Tri Art Film
  • Mathilda Paradeiser har fått internationell uppmärksamhet för sin roll i ”Apflickorna”. Filmen vann bland annat pris på Robert De Niros filmfestival i New York-stadsdelen Tribeca.

Emma i ”Apflickorna” är hård som diamant, gåtfull och oberäknelig. På filmaffischen poserar hon med stram frisyr, intensiv blick och ett jaktgevär i händerna. Verklighetens Mathilda Paradeiser har mjukborstat hår och ett öppet, vänligt uttryck i ansiktet.

Annons

– Bilden är bra, jag ser lite läskig ut bara, säger hon och ler.

Regissören Lisa Aschan har beskrivit sin film som ”en modern western om makt, sex och djur”. I centrum står Emma, som börjar träna voltige – ett slags akrobatik på hästryggen – och får en vän i den självsäkra Cassandra. Men deras vänskap präglas av maktkamp och kontroll, och snart har dramat förvandlats till oförutsägbar thriller.

Mathilda Paradeiser sökte rollen efter att ha sett en annons där man letade efter unga skådespelare med hästvana.

– Eftersom jag gillar hästar så sökte jag. Efter sju provfilmningar, där jag bland annat fick prova på voltige, fick jag rollen.

Skådespelarna fick hårdträna tillsammans med ett voltigelag i två månader, en oerhört kort period för att lära sig bemästra den svåra sporten.

– Det var bara att hoppa upp på hästen utan att ens tveka. Man ramlade av ibland, men det var bara ”upp igen”. Man har ingen hjälm, men det ser farligare ut än vad det är.

Filmen är ett solklart brott mot komikern W C Fields odödliga regel ”spela aldrig mot barn eller djur”. Mathilda Paradeiser agerar mot hundar, hästar och fåglar, och mot sexåriga Isabella Lindquist som spelar hennes lillasyster Sara.

– Lisa ville göra det som man alltid får höra att man inte kan göra – hon ville göra något annorlunda. Det var roligt att få vara med i en sådan film, säger Mathilda Paradeiser.

Ett tema i ”Apflickorna” är konkurrens och utslagning, att trycket på en ung människa att vara ”en vinnare” är omänskligt hårt. Mathilda Paradeiser känner igen den problematiken från sitt eget liv.

– Jag har dansat, och där var det alltid någon som var bättre än en själv. Då fick man kämpa och kolla hur den personen gjorde för att man skulle bli lika bra. Så det var mycket maktspel där också, precis som i filmen.

”Apflickorna” hade premiär (och tog hem det stora priset) på filmfestivalen i Göteborg tidigt i våras, och har prisats på en mängd internationella festivaler. För Mathilda Paradeiser har den redan fått betydelse för skådespelarkarriären.

– Jag har kommit i kontakt med folk i USA som har sett filmen, som ska tipsa om mig till andra personer som jobbar med film.

Vad vill du göra för sorts film nu?

– Gärna skräckfilm, jag vill se hur man gör alla effekterna. Och så vore det kul att spela rädd.

Karin Svensson/TT Spektra

Mer läsning

Annons