Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dyrare men finesslös variant av ”Glee”

/
  • A capella-gruppen Barden Bellas. Har mycket att bevisa i mästerskapen som de, mycket nesligt, förlorade året innan.

De senaste 18 månaderna har vi sett henne i hela sex filmer, däribland den hårda snutrullen ”End of Watch” och Robert Redfords senaste verk ”The Company You Keep”.

Annons

Flitiga Anna Kendrick fortsätter att lägga roller till sin meritlista. Insatsen i ”Pitch Perfect” är knappast den mest minnesvärda, men å andra sidan är inramningen inte det heller. Såvida man nu inte gått och längtat efter en film i collegemiljö om rivaliserande a capella-grupper det vill säga.

För det är ju precis det det handlar om. Kendricks Beca är alternativtjejen som motvilligt låter sig styras in på college av farsan i stället för att jaga musikdrömmar i Los Angeles. Pappsen ser också till att muta dottern för att hon ska sluta sura på egen hand och skaffa vänner i stället. Det är här gruppen The Barden Bella kommer in i bilden. Tjejgänget ifråga behöver nya sångerskor som kan ta upp kampen med killarnas coola alternativ The Treblemakers. Och Beca passar in på profilen. 

Därefter flyter händelseförloppet på enligt den givna mallen med motsättningar i gruppen, ljummen romantik och karaktärsteckningar där de grovhuggna figurerna får säga och göra lustigheter som ytterligare betonar de från början etablerade egenskaperna. Också utgör förstås icke oväntat en avgörande tävling dramats klimax. Hur det ska gå undrar man givetvis aldrig, men det ligger liksom i sakens natur.

”Pitch Perfect” framstår som en dyrare variant av ”Glee” utan tv-seriens finess och inget ont i det. Målgruppen lär säkert uppskatta det här, och det ska inte förnekas att sångnummerna är välgjorda. Fast för en gamling som undertecknad var förstås det enda som verkligen fastnade Elizabeth Banks och John Micael Higgins inhopp som elaka a capella-kommentatorer. Deras bitande sarkasmer är utan tvekan värda hela biopengen.  

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons