Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ljummen matinésoppa

/
  • Pia är en ganska sorgsen och ensam tjej, som får lite nytt ljus i tillvaron när yetin Yoko oväntat dyker upp.

Tro det eller ej, men Yoko har inget som helst med John Lennons änka att göra.

Annons

Däremot talar vi i termerna gullig odefinierbar varelse begåvad med ett utseende som framstår som en hybrid av såväl Yoda och Gremlins Mogwai som en tänkbar avkomma från snömannen. Ett vinnande recept, kan tyckas, men det här framstår överlag som en tämligen ljummen matinésoppa där dalarna är betydligt djupare än topparna höga.

Historien tar sin början i det snötäckta Tibet. Där pratar munkarna om att skapa goda väsen med blotta tanken. Otroligt men definitivt sant. Det handfasta beviset på detta är den lilla yetin Yoko som av en olycksalig händelse råkar hamna i Tyskland. Där lär hon känna tioåriga Pia som förgäves försöker komma över sin pappas död. Men glädjespröten ska snart peka uppåt igen. För gissa vem som inom kort kommer att förgylla hennes tillvaro? 

Någonstans är Yoko förstås både både välmenande och trevlig. Harmlösheten regerar och det programenliga budskapet är sympatiskt och enkelt. Precis som det ska vara, höll jag på att säga.

Dessvärre är filmen också irriterande menlös och rutinmässig. Mest av allt framstår den som en typisk Disney Channelrulle utan minsta tillstymmelse till personlighet och särart. Att Yoko är baserad på en tysk bokserie framgår knappt. Dessutom ställer Yoko till det så där kuligt som är brukligt i sådana här sammanhang, men tokerierna är lika standardiserade som slapsticken ansträngda.

 Mest pinsamt blir det emellertid när TV:s Kommisarie Rex, Tobias Moretti, överspelar och drattar på ändan å det värsta som dramats ständigt grimaserande skurk. Vad vet jag, kanske finner de allra minsta detta lustigt. I så fall är det bara att gratulera. Annars är väl umbärligt det ord man i första hand associerar till när helhetsdomen ska delas ut.

Peter Eliasson

Annons