Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En romantisk komedi som håller hela vägen

/
  • Nyseparerade Cal (Steve Carell) får hjälp att ragga av kvinnotjusaren ­Jacob (Ryan Gosling).

De amerikanska filmfabrikerna vräker ut romantiska ­komedier på löpande band. En del är usla, andra med tvekan uthärdliga, men det finns också ljusglimtar.

Annons

Som faktiskt Steve Carell (annars ingen personlig favorit) är här i rollen som Cal, den något godtrogne, medelålders mannen som plötsligt en dag får höra sin hustru Emily (Julianne Moore) sedan 25 år deklarera att hon vill skiljas. Nästa tunga besked är att hon delat säng med sin kollega David (Kevin Bacon).

Cals liv faller samman och på jobbet tror arbetskamraterna att hans depression beror på ett cancerbesked. Stort jubel utbryter när det står klart att så inte är fallet, ”jaså, är det bara så att frun vill skiljas”. Inget mer med den saken.

Cal vattnar sin förtvivlan på barer då ”den goda fen” uppenbarar sig i form av en livs levande casanova vid namn Jacob Palmer (Ryan Gosling), vars självförtroende inte vet några gränser. Hur som helst tar denne Jacob sig an Cals insomnade manlighet och utbildar/uppfostrar honom till att bli sin jämlike i konsten att ragga brudar, fastän hans kärlek till Emily består.

Hur det går sedan kan ni räkna ut med lilltårna, men det är stundtals riktigt underhållande i all sin lågmälda ton och med stickspår som att 13-årige sonen är vansinnigt förälskad i sin betydligt äldre barnvakt. Även rollbesättningen är ju imponerande.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons