Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skamlig fransk historia

/
  • Den alltid pålitliga Kristin Scott Thomas gör en av sina starkaste roller som journalisten Julia  Armond i dramat ”Sarahs nyckel”.

Annons

1942 arresterades Paris judar, hela familjer togs från sina hem och fördes till en idrottsstadion Ve’l d’Hiv. 13000 judar hölls fångna på velodromen och skickades allt eftersom till koncentrationsläger. Det här är den andra filmen som på kort tid har skildrat samma händelse. På dvd finns redan I gryningens timmar, som också har sin utgångspunkt i Velodrome d’Hiv- händelsen.

Det som är anmärkningsvärt med denna händelse är att det inte var tyskarna som genomförde räden, det var fransmännen själva. Ett desto skamligare minne för fransmännen.

Sarah är en liten judisk flicka som mycket väl är medveten om vad som kan hända om polisen kommer. När polisen väl kommer vill hon rädda sin lillebror och låser in honom i en garderob och tar med sig nyckeln för att senare återvända och släppa ut honom.

Denna historia får journalisten Julia (Kristen Scott Thomas) reda på när hon inser att hon bor i en lägenhet som antagligen en gång blev beslagtagen från en judisk familj. Hon börjar forska i saken och får reda på saker som verkar besvärande för hennes mans familj.

Grundhistorien är så pass stark att den håller trots att spänningen i nutid blir allt blekare. Det är svårt att uppehålla intresset för Julias personliga problem, som säkert passar bättre i Tatiana de Rosnays roman med samma namn. Filmen är byggd på romanen.

Filmen håller inte riktigt ihop och den förlorar allra mest på att flyttas till USA för att följa Julias efterforskningar där. Spelstilen blir annorlunda och det blir som en ny film.

Kristen Scott Thomas glänser i rollen medan de flesta andra i nutidshistorien är bleka bifigurer.

Men ändå, historien är väl värd att berätta.

Mer läsning

Annons