Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En sorglig komedi”, tycker Anderson

/

”Moonrise Kingdom” är Wes Andersons mest ambitiösa film hittills. Men han strävar inte efter att bredda sig.

Annons

– Jag försöker inte att tänka på vad folk skulle tycka vara roligt att se. För mig är filmen en komedi. Men förmodligen en ganska sorglig komedi, säger han.

Regissören Wes Andersons film ”Moonrise Kngdom” blev utvald att öppna filmfestivalen i Cannes tidigare i våras, vilket innebar att han och skådespelarna fick resa till Rivieran för att gå på röda mattan och träffa pressen. Klädd i en gulbrun bredspårig och sparsmakat sliten manchesterkostym, med en tjock morgontidning instucken under kavajen, berättade han energiskt och nästan lätt stammande om sin nya film, som till stora delar utspelar sig på ett scoutläger.

– Jag försökte vara scout en gång i min barndom men det gick inte så bra, jag höll bara i två veckor. Även om jag tror att all film skapas ur personliga upplevelser så är detta verkligen bara fiktion. Ursprunget till filmen är snarare minnet av känslan av att bli kär i den åldern. Men det är inte nostalgi från min sida, jag kände mig inte särskilt lycklig som barn, säger Wes Anderson.

”Moonrise Kingdom” utspelar sig i USA 1965. Ett knappt tonårigt kärlekspar rymmer, hon hemifrån och han från sitt scoutläger, från sina missförstådda liv för att få vara tillsammans.

Den melankoliskt komiska historien innehåller brådmogna barn, dysfunktionella familjer, stiliga scenerier och rekvisita som känns igen från det universum som Wes Andersons filmer brukar röra sig i; en väv av kartor, kikare, resegrammofoner och minst en tokig mössa.

Själv vill Wes Anderson dock inte gå med på att han skulle ha en uttänkt filmisk stil. Han hävdar att den i stället bara uppstår och jämför den med sin handstil.

– Jag är nog inte helt medveten om den. Jag försöker hela tiden göra nya saker och skapa nya världar som man inte har sett förut. Till den här filmen var vi mer förberedda än någonsin och produktionen växte också medan vi filmade. Men folk verkar länka samman mina filmer. Det är inget jag gör med flit.

Valet av skådespelare är däremot mycket klart uttänkt. I rollistan finns Tilda Swinton, Frances McDormand, Edward Norton och Bruce Willis i en för honom otypisk roll. Och för sjätte gången är Bill Murray med i rollistan.

Han är väldigt rolig att titta på men hur är det att jobba med honom?

– Det känns verkligen bättre för varje gång. Han skapar dessa karaktärer på sitt eget unika vis, men han gör det också roligt för alla på inspelningen. Vi bodde faktiskt ihop i det hus som vi hade hyrt för att jobba i med klippning, först flyttade Edward Norton in och sedan kom Bill över på middag och bestämde sig för att bo på övervåningen. Det blev en väldigt familjär inspelning.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons